HomeΓΝΩΜΕΣΝ. Λυγερός: Κυπριακή ΑΟΖ και ΗΠΑ

Ν. Λυγερός: Κυπριακή ΑΟΖ και ΗΠΑ

"Η κυπριακή ΑΟΖ γίνεται όλο και πιο ισχυρή λόγω των συμμαχιών μεγάλης εμβέλειας που βασίζονται σε κοινά συμφέροντα"

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν και πάλι το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει την ΑΟΖ της παρόλο που προσπαθεί η Τουρκία να το αμφισβητήσει με κάθε τρόπο. Έτσι θα φανεί τώρα με ξεκάθαρο τρόπο ότι η κυπριακή ΑΟΖ είναι κτήμα της Κύπρου.

Μέσω της ExxonMobil που βρίσκεται στο θαλάσσιο οικόπεδο 10, οι ΗΠΑ θα έχουν μια έμπρακτη παρουσία στην κυπριακή ΑΟΖ. Μάλιστα έχει ήδη εκδοθεί NAVTEX στην περιοχή των κοιτασμάτων-στόχων για ν’ αρχίσει ουσιαστικά η προετοιμασία της έρευνας έτσι ώστε η πετρελαϊκή εταιρεία να έχει όσο περισσότερα δεδομένα γίνεται για ν’ αρχίσει στο δεύτερο εξάμηνο την πρώτη της γεώτρηση στο πλαίσιο του συμβολαίου που έχει υπογράψει με την Κύπρο.

Κι επειδή είδε τη συμπεριφορά της Τουρκίας που πάντα αξιοποιεί καταστάσεις έως εκεί που την παίρνει βέβαια, αποφάσισαν οι ΗΠΑ να στείλουν και στρατιωτικά σκάφη για ενίσχυση.

Πιο συγκεκριμένα στέλνουν οι ΗΠΑ στην κυπριακή ΑΟΖ το USS Iwo Jima (LHD-7) μήκους 257 μέτρα, με αυτή την ονομασία προς τιμή της μάχης του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, το USS New York (LPD-21) μήκους 208 μέτρα, με αυτή την ονομασία προς τιμή της Νέας Υόρκης και φτιαγμένο από ατσάλι που συλλέχτηκε από τα ερείπια των δίδυμων πύργων και το USS Oak Hill (LSD-51) μήκους 185 μέτρα. Έχει επίσης ενδιαφέρον να διαβάσουμε το μότο του καθενός: «Uncommon Valor», «Strength forged through sacrifice. Never forget.», «Nations’ Protector».

Έτσι το μήνυμα είναι ξεκάθαρο από την πλευρά των ΗΠΑ. Η Τουρκία έκανε ένα στρατηγικό λάθος να υπερεκμεταλλευτεί την κατάσταση στο θαλάσσιο οικόπεδο 3 λόγω τακτικής χωρίς στρατηγικό υποβαθρο, τώρα το γόητρό της θα πρέπει να υποστεί το κόστος.

Έτσι η κυπριακή ΑΟΖ γίνεται στην ουσία όλο και πιο ισχυρή λόγω των συμμαχιών μεγάλης εμβέλειας που βασίζονται σε κοινά συμφέροντα και όχι βέβαια σε τεχνητές συμφωνίες φιλίας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση