HomeΚΡΗΤΗΛ. Αυγενάκης: “Νέες καθυστερήσεις στον δρόμο Γούρνες-Χερσόνησος”

Λ. Αυγενάκης: “Νέες καθυστερήσεις στον δρόμο Γούρνες-Χερσόνησος”

Σε κοινοβουλευτική του παρέμβαση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα νέα προβλήματα και τις καθυστερήσεις του έργου του δρόμου Γούρνες-Χερσόνησος αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ ΝΔ-Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη και Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Όπως είναι γνωστό, το έργο “Γούρνες-Χερσόνησος”, το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, είναι ένα κορυφαίας σημασίας έργο αναβάθμισης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) που αναπτύσσεται σε μήκος 9,084 χλμ. Το εν λόγω έργο θα πρέπει, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, να έχει ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, υπάρχουν ανησυχίες για επιπλέον καθυστερήσεις, λόγω των πρόσφατων αρχαιολογικών ευρημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, η Εφορεία Παλαιονθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού με έγγραφό της έχει ζητήσει από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), να σταματήσει την εξέλιξη των εργασιών που εξελίσσονται στην περιοχή Φαραγγούλι στην κοιλάδα Αποσελέμη, προκειμένου να ελεγχθούν από την αρχαιολογική υπηρεσία οι σπηλαιώσεις που βρίσκονται στη χάραξη της οδού που διασχίζει τον Αποσελέμη, καθώς όπως τεκμηριώνει η υπηρεσία παρουσιάζουν εξαιρετικό ιστορικό ενδιαφέρον.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία, καθώς το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου λήγει τον Οκτώβριο του 2018. Ο μέχρι τώρα προγραμματισμός προέβλεπε, ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2018 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η αρχική φάση αποτύπωσης και έρευνας στις σπηλαιώσεις που βρίσκονται στην περιοχή.

Ωστόσο, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα τις διαδικασίες πρόσληψης ειδικευμένου προσωπικού για την υλοποίηση του έργου, γεγονός που θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ανωτέρω, και το γεγονός ότι υπάρχει κίνδυνος το δημόσιο ταμείο να απολέσει σημαντικά ποσά από την μη έγκαιρη εκτέλεση των εργασιών, σύμφωνα με το ως τώρα χρονοδιάγραμμα». Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα: «1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε άμεσα, έτσι ώστε το έργο να ολοκληρωθεί έγκαιρα; 2. Ποιο το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου; Υπάρχει ζήτημα για την ύπαρξη επιπλέον καθυστερήσεων;».

Διαφήμιση
Διαφήμιση