Ισχυρή είναι η συμμετοχή της Κρήτης στο φοιτητικό δυναμικό του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου καθώς δεκάδες είναι οι Κρητικοί που φοιτούν στα προγράμματά σπουδών του ιδρύματος.

Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το φλέγον ζήτημα της ουσιαστικής αποκατάστασης των αποφοίτων δύο δημοφιλών τμημάτων του ΕΑΠ, οι τίτλοι σπουδών των οποίων στερούνται επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Μιλώντας στο cretapost.gr η πρόεδρος του Παγκρητίου Συλλόγου Φοιτητών και Αποφοίτων ΕΑΠ Μαίρη Κουλούρη, σημείωσε ότι το ζήτημα αφορά κυρίως τους αποφοίτους των προγραμμάτων «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και «Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό».

Όπως διευκρίνισε η εκπαιδευτικός της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και φοιτήτρια του Τμήματος Πληροφορικής του Ανοικτού Πανεπιστημίου, τα πτυχία του ιδρύματος θεωρούνται δικαίως ισότιμα με εκείνα όλων των υπολοίπων Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, καθώς το ΕΑΠ είναι ένα από τα 24 ελληνικά πανεπιστήμια, γεγονός που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.

Το πρόβλημα ωστόσο, αφορά κυρίως τους δεκάδες αποφοίτους των παραπάνω Προγραμμάτων Σπουδών, τα οποία προσφέρουν στους φοιτητές τους ένα ελκυστικό γνωστικό αντικείμενο και πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα.

Παρ’ όλα αυτά η μη υπογραφή των σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων για τον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων αδικεί τους αποφοίτους τους οι οποίοι βλέπουν τους εαυτούς τους να αποκλείονται, μολονότι πτυχιούχοι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, από προκηρύξεις και διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.

«Καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια, που εντείνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια» τονίζει η κ. Κουλούρη «και από την πλευρά τη δική μας, των φοιτητικών συλλόγων αλλά και από την πλευρά της διοίκησης του ιδρύματος να αρθεί αυτή η αδικία.

Το ποσοστό δε των Κρητικών που έχουν ήδη αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο ή φοιτούν αυτή τη στιγμή στα συγκεκριμένα προγράμματα είναι υψηλό.

Στο γενικότερο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για την επαγγελματική αποκατάσταση αποφοίτων και φοιτητών είναι η ίδρυση και λειτουργία μεταπτυχιακών προγραμμάτων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ώστε μέσω των εξειδικεύσεων στις οποίες οδηγούν να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα».

Διαφήμιση
Διαφήμιση