HomeHL-WorldΟι υποψήφιοι για το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Οι υποψήφιοι για το Γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα

Δείτε ποιοι είναι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τέσσερις υποψήφιοι για μια θέση. Οι  Stéphane Le Foll, Emmanuel Maurel, Olivier Faure και Luc Carvounas είναι υποψήφιοι για την θέση του γραμματέα του Σοσιαλιστικού κόμματος που βρίσκεται σήμερα σε ερείπια.

Είναι πολιτικοί αντίπαλοι, αλλά έχουν ένα κοινό σημείο: εκτιμούν ότι το γαλλικό Σοσιαλιστικό κόμμα έχει συντριβεί πολιτικά και εκλογικά, μετά την άνοδο του Εμανουέλ Μακρόν στην πολιτική σκηνή, και η ανανέωσή του είναι θέμα πολιτικής επιβίωσης. Η εκλογή του νέου ηγέτη του Σοσιαλιστικού κόμματος θα γίνει στις 15 και 19 Μαρτίου 2018, σε δύο γύρους.

Πρόκεται για πολιτικά πρόσωπα χωρίς καμία αναγνώριση στο διεθνές περιβάλλον, τα οποία προέρχονται από τους μηχανισμούς του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Luc Carvounas, η Αριστερά «Ουράνιο Τόξο», 1%

French Member of Parliament Luc Carvounas attends the questions to the government session at the National Assembly in Paris

Είναι ο πρώτος που δήλωσε υποψηφιότητα για επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος. Είναι 46 ετών, βουλευτής. Υπήρξε επικεφαλής της εκστρατείας του Μανουέλ Βαλς για να γίνει πρόεδρος της Γαλλίας, αλλά απομακρύνθηκε όταν ο Βαλς προσέγγισε τον Μακρόν πολιτικά.

Ανήκει στην «αριστερή» πτέρυγα του Σοσιαλιστικού κόμματος και σήμερα θεωρείται κοντά στις πολιτικές ιδέες του Μπενουά Αμόν. Το σύνθημά του είναι «Αριστερά Ουράνιο Τόξο» που σημαίνει «το σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων, οικολόγων και δημοκρατών, σε ένα ανοιχτό κόμμα».

Stéphane Le Foll, πιστός στον Ολάντ, 38%

-

«Σημαδούρα» του συστήματος Φρανσουά Ολάντ, πρώην υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης στην κυβέρνησή του. Είναι 58 ετών και βουλευτής επαρχίας του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Θεωρείται υποστηρικτής της «σοσιαλ-δημοκρατίας» α λα γαλλικά, επικρίνει σφόρδα τις υπερβολικά αριστερές ιδέες του Μπενουά Αμόν. Καλεί τους οπαδούς του κόμματος να τον ψηφίσουν ώστε το Σοσιαλιστικό κόμμα να ξαναβρεί τη θέση του απέναντι στον νεοκομμουνιστή Μελανσόν και στον Εμανουέλ Μακρόν. Είναι ωστόσο ο μοναδικός υποψήφιος που διατηρεί καλές σχέσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας και δεν αποκλείει κυβερνήσεις συνεργασίας.

Olivier Faure, «παιδί» του Μισέλ Ροκάρ, 5%

FRANCE-ASSEMBLY-PS

49 ετών, εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού κόμματος και πρόεδρος της ομάδας στη βουλή. Υπήρξε σύμβουλος της Μαρτίν Ομπρί στο υπουργείο Εργασίας, διευθυντής στο γραφείο του Ολάντ.

Ωστόσο, παρά τις αριστερές τοποθετήσεις του, το 2017 ακολούθησε τον Μανουέλ Βαλς στην προεδρική εκστρατεία. Το μήνυμά του είναι «μια αξιόπιστη και υπεύθυνη Αριστερά, κοινωνικής δικαιοσύνης», ενώ μάχεται τον νεοκομμουνιστή Μελανσόν. Στόχος του είναι, όπως λέει, «η αναγέννηση των Σοσιαλιστών».

Το περιοδικό Le Point τον αποκάλεσε «απαρατσίκ του Σοσιαλιστικού κόμματος, μεγάλωσε με το μπιμπερό του Μισέλ Ροκάρ, παιδί του κομματικού σωλήνα».

Emmanuel Maurel, ο σκληρός αριστερός, 4%

gallia4

Είναι 44 ετών, ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού κόμματος, ανήκει στους σκληρούς αριστερούς του κόμματος και υπήρξε «αντάρτης» στην κυβέρνηση Ολάντ, μαζί με τον Μοντεμπούρ και τον Αμόν. Υποστηρικτής του Μπενουά Αμόν στην προεδρική εκλογή, έχει ως μήνυμα «ενός σοσιαλιστικού δρόμου που δεν είναι ο σοσιαλ-φιλελευθερισμός» και καλεί σε μάχη εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν.

Το 2012,  η Libération τον αποκάλεσε «σοσιαλιστή vintage». «Πράγματι, έχω μια εμμονή με το παρελθόν, αλλά παίρνω θεραπεία», απάντησε ειρωνικά.

Δημοσκοπήσεις: Πρώτος ο Stéphane Le Foll

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Harris Interactive, η οποία πραγματοποιήθηκε για την εφημερίδα Le Figaro, LCI και RTL, στις 5 και 6 Μαρτίου, ο πρώην υπουργός Stéphane Le Foll εμφανίζεται μακράν ως φαβορί. Είναι ο μοναδικός που πιστεύει ότι το Σοσιαλιστικό κόμμα πρέπει να διατηρήσει διαύλους με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Stéphane Le Foll 38%

Olivier Faure 5 %

Emmanuel Maurel 4 %

Luc Carvounas 1 %

Το βασικό στοιχείο της δημοσκόπησης είναι πως τα 4 στελέχη έχουν πρόβλημα αναγνωρισιμότητας και το 52% των ερωτηθέντων δεν μπόρεσε να απαντήσει γιατί δεν γνώριζε τους υποψηφίους.

Κατά τα λοιπά, μόνο το 20% των συμπαθούντων έχει καλή εικόνα για το Σοσιαλιστικό κόμμα, ενώ το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, LREM , έχει συμπάθειες στο 40% των συμπαθούντων.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση