Σε δεινή οικονομική κατάσταση έχουν περιέλθει τα τελευταία χρόνια οι συνταξιούχοι της Κρήτης, βλέποντας τις συντάξεις τους συνεχώς να περικόπτονται, τη συμμετοχή τους στην αγορά των φαρμάκων να αυξάνεται και τις τιμές στα αγαθά καθημερινά να παίρνουν… την ανηφόρα.

Τα περήφανα γηρατειά της σύγχρονης κοινωνίας, μοιάζουν με τους “φτωχούς συγγενείς” που αντί να απολαμβάνουν τα δεδουλευμένα σκληρής δουλειάς τόσων χρόνων, καλούνται να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, εξαιτίας της υψηλής φορολογίας, την ίδια ώρα που οι συντάξεις τους μειώνονται μέρα με τη μέρα.

syntaxiouxoi

Αρκετοί από αυτούς στερούνται τα βασικά, λόγω των πενιχρών συντάξεων, φτάνοντας στο σημείο να “κόβουν” ακόμη και τα φάρμακα τους, αφού δε μπορούν να καλύψουν το κόστος τους.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα αναφέρει, μιλώντας στο cretapost, ο Πρόεδρος των Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου Ανδρέας Κριαράς, για τις περιπτώσεις συνταξιούχων, που φτάνουν καθημερινά στα γραφεία του σωματείου, ζητώντας οικονομική βοήθεια.

“Η κατάσταση των συνταξιούχων είναι φρικτή. Όταν βλέπεις έναν συνταξιούχο, 80 ετών, να έρχεται στο σωματείο και να ζητάει το ποσό των 10 ευρώ για να μπορέσει να συμπληρώσει και να πάρει τα φάρμακα του, μπορείς να καταλάβεις, τι ακριβώς συμβαίνει στις μέρες μας. Όταν η φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να λαμβάνει, δε συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα φάρμακα, που συνταγογραφούνται, τότε αναγκάζεται να τα πληρώνει εξ ολοκλήρου από την τσέπη του” επισημαίνει ο ίδιος.

syntaxeis

 

Σύμφωνα με τον κ. Κριαρά ένα μεγάλο μέρος των συνταξιούχων δε μπορεί να καλύψει τα καθημερινά του έξοδα, με αρκετούς από αυτούς να ζητάνε βοήθεια από τα παιδιά τους, αν μπορούν κι εκείνα να τους ενισχύσουν οικονομικά.

“Είναι πολύ λυπηρό να βλέπεις ηλικιωμένους να ψάχνουν στα σκουπίδια για να βρουν οτιδήποτε και να το πάρουν. Πολλοί δε έχουν φιλότιμο, είναι υπερήφανοι και δε θέλουν να ζητήσουν βοήθεια, γι αυτό και “κόβουν” τα φάρμακα τους με κίνδυνο της ίδιας τους της ζωής, αφού δεν έχουν να τα πληρώσουν” τονίζει ο κ. Κριαράς.

Διαφήμιση
Διαφήμιση