HomeΕΛΛΑΔΑΗ Ακροδεξιά, οι γιάφκες και οι φόβοι της ΕΛ.ΑΣ.

Η Ακροδεξιά, οι γιάφκες και οι φόβοι της ΕΛ.ΑΣ.

Σχεδόν δύο χρόνια κράτησαν οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεκάδες εμπρηστικές επιθέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, την Καβάλα, την Πάτρα, τη Ρόδο κι άλλες περιοχές της χώρας είχαν πραγματοποιήσει μέλη των ναζιστικών οργανώσεων Combat 18 Hellas και Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές που εξαρθρώθηκαν, εν μέρει, ύστερα από διετείς έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Συνολικά συνελήφθησαν 5-6 άτομα, ωστόσο εκτιμάται ότι ο αριθμός των μελών αυτών των φασιστικών οργανώσεων προσεγγίζει τα 25 με 30 άτομα.

Με κύριο σύνθημα «το κίνημα πέθανε, ζήτω ο σκοπός» αλλά και «ριζοσπαστικός εθνικισμός – πολέμησε τώρα», οι δύο αυτές φασιστικές οργανώσεις είχαν προχωρήσει σε επιθέσεις σε γραφεία κομμάτων, στέκια αναρχικών, χώρους καταλήψεων, κατοικίες και άλλα, ενώ φέρεται να διέθεταν πυρήνες ενός έως τριών ατόμων σε πολλές πόλεις της χώρας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν στόχο ν’ αναβαθμίσουν τη δράση τους με βομβιστικές κι άλλου τύπου ένοπλες ενέργειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Διαδίκτυο υπάρχουν τουλάχιστον 20 βίντεο, συνολικής διάρκειας άνω των 3-4 ωρών, με τη δραστηριότητα των συγκεκριμένων οργανώσεων και τις εμπρηστικές επιθέσεις τους. Ανάμεσα στις αναρτήσεις αυτές είναι τα βίντεο από τις επιθέσεις στα στέκια αναρχικών συλλογικοτήτων Στρούγκα και Δίστομο σε Νέα Φιλαδέλφεια και Αγιο Παντελεήμονα. Οπως και σε άλλα στα Πετράλωνα, στο Περιστέρι κ.λπ.

Τα ευρήματα

Συνολικά η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε 10-12 έρευνες σε κατοικίες στη Νέα Σμύρνη, στο Μενίδι, στη Βάρη, στο Χαϊδάρι, στην Καλλιθέα, καθώς και σε Ιωάννινα και Σέρρες, και εντόπισε 50 κιλά νιτρική αμμωνία (υλικό που χρησιμοποιείται για αυτοσχέδιες βόμβες), βόμβες μολότοφ, κυνηγετικά όπλα, κροτίδες, ρόπαλα, σιδερογροθιές αλλά και ποσότητες ναρκωτικών.  Ανάμεσα στους τουλάχιστον πέντε συλληφθέντες είναι ένας 30χρονος δικηγόρος Πειραιά, που εκπροσωπούσε νομικά κατηγορούμενους ακροδεξιούς, αλλά κι ένας Ρωσοπόντιος. Ο δικηγόρος αυτός έχει προχωρήσει σε αρκετές αναρτήσεις στο Διαδίκτυο με ακροδεξιό περιεχόμενο, όπως αυτή για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, όπου ανάμεσα στα άλλα σημείωνε «κάποιοι αλητάμπουρες, αντικοινωνικά στοιχεία που μισούσαν το αστικό κράτος και ποθούσαν την εξαφάνισή του μέσα στις φλόγες, οχυρώθηκαν μέσα στα κάγκελα του πολυτάλανου ιδρύματος και γρύλιζαν για εξέγερση και ανατροπή της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας».

Η Απέλλα

Η τωρινή επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. αποτελεί τη συνέχεια της σύλληψης τεσσάρων ακροδεξιών της οργάνωσης Απέλλα για την εμπρηστική επίθεση στο στέκι Φαβέλα στον Πειραιά, τον Αύγουστο του 2017. Οι δράστες εκείνης της επίθεσης ήταν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους κι ορισμένοι εξ αυτών είχαν εκπροσωπηθεί από τον δικηγόρο που συνελήφθη από την τωρινή επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. βασίστηκε σε νόμιμες συνακροάσεις, κατά τις οποίες μέλη των φασιστικών οργανώσεων μιλούσαν για τα «επιτεύγματά» τους. Εντυπωσιακό στοιχείο από τις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι καθοδηγητικό ρόλο στην οργάνωση είχαν άτομα που διέμεναν σε επαρχιακές πόλεις και μετέφεραν εντολές στους συνεργούς τους στην Αθήνα.

Η ιστορία της οργάνωσης

Η Combat 18 (ο αριθμός 18 παραπέμπει στα γράμματα Α – Η, Adolf Hitler) φέρεται να δημιουργήθηκε το 1992 στη Βρετανία. Μέλη της οργάνωσης είχαν θεωρηθεί ύποπτα για αιματηρές επιθέσεις κυρίως εις βάρος μεταναστών, ενώ είχαν βρεθεί δεσμοί με άγγλους χούλιγκαν. Στην Ελλάδα είχε εμφανιστεί προ πενταετίας μαζί με την οργάνωση Ανένταχτοι Μαιάνδριοι Εθνικιστές (ΑΜΕ) που αποδίδεται στον γνωστό ακροδεξιό Περίανδρο, ο οποίος είχε αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή .

Μέλος αυτών των ακροδεξιών ομάδων με το ψευδώνυμο Νέρωνας είχε συλληφθεί προ μερικών ετών στη Ρόδο, κατηγορούμενο για 14 εμπρηστικές επιθέσεις, ανάμεσά τους στο τουρκικό προξενείο, σε γραφεία κομμάτων, συλλόγους αλλοδαπών κ.λπ. Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αποσυνδέονται από την πρόσφατη επίθεση στο στέκι Φαβέλα στον Πειραιά, όπου σημειώθηκε τραυματισμός δικηγόρου.

tanea.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση