HomeΚΟΣΜΟΣΜειώθηκαν οι παιδικοί γάμοι σε όλο τον κόσμο

Μειώθηκαν οι παιδικοί γάμοι σε όλο τον κόσμο

Ένα στα πέντε κορίτσια παντρεύονται πριν κλείσουν τα 18

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σημαντική πτώση του αριθμού των γάμων παιδιών σε όλο τον κόσμο καταγράφει η Unicef, εκτιμώντας πως αποτράπηκαν 25 εκατομμύρια παιδικοί γάμοι την περασμένη δεκαετία.

Ένα στα πέντε κορίτσια παντρεύονται πριν κλείσουν τα 18, ενώ πριν από μία δεκαετία η αναλογία ήταν ένα στα τέσσερα.

Η μεγαλύτερη μείωση παρατηρείται στις χώρες της Νότιας Ασίας.

Στην Ινδία, όπως σημειώνει το BBC, αυτό επετεύχθη με την καλύτερη εκπαίδευση των κοριτσιών και με την ευαισθητοποίηση στο θέμα των συνεπειών των παιδικών γάμων.

Η Unicef επισημαίνει πως το πρόβλημα είναι τώρα πιο σοβαρό στην Αφρική, αν και στην Αιθιοπία οι παιδικοί γάμοι μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο.

Με δεδομένο το ότι οι παιδικοί γάμοι αλλάζουν ολόκληρη τη ζωή των κοριτσιών «κάθε περιορισμός τους είναι καλό νέο, αλλά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο» σχολίασε εκ μέρους της Unicef Anju Malhotra. «Όταν ένα κορίτσι εξαναγκάζεται να παντρευτεί στην παιδική του ηλικία, είναι αντιμέτωπο με άμεσες και διαρκείς συνέπειες. Οι πιθανότητες να τελειώσει το σχολείο μειώνονται σημαντικά ενώ οι πιθανότητες να κακοποιηθεί από τον σύζυγό του ή να αντιμετωπίσει επιπλοκές στην εγκυμοσύνη αυξάνονται πολύ».

Σύμφωνα με την έκθεση της Unicef, το μεγαλύτερο πρόβλημα των παιδικών γάμων μετατοπίζεται στην υποσαχάρια Αφρική, όπου χρειάζεται μεγαλύτερη πρόοδος. Σύμφωνα με τη Unicef, σχεδόν ένας στους τρεις γάμους παιδιών γίνονται πλέον στην υποσαχάρια Αφρική συγκριτικά με έναν στους πέντε, πριν από μία δεκαετία.

Στόχος της Unicef είναι οι γάμοι παιδιών να τερματιστούν έως το 2030. Σύμφωνα με τη Malhotra, εντείνονται οι προσπάθειες για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός «προκειμένου να προστατευτούν εκατομμύρια κορίτσια για να μην χάσουν, μέσω αυτής της καταστροφικής πρακτικής, την παιδική τους ηλικία».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση