Ιδιαίτερα ανήσυχοι παραμένουν οι αγρότες της Κρήτης για το μέλλον των καλλιεργειών τους , εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας, που έχει δημιουργήσει η έλλειψη βροχοπτώσεων κατά τη φετινή χρονιά στο νησί.

Αν και διανύουμε ήδη τον πρώτο μήνα της Άνοιξης, γεγονός που σημαίνει ότι η χειμερινή περίοδος έχει ολοκληρωθεί, οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν φέτος στην Κρήτη είναι ελάχιστες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αγρότες, που βλέπουν τη γη τους… να “διψάει”.

Αν και οι νοτιάδες και η αφρικανική σκόνη, που έχει κάνει την εμφάνιση της στο νησί τα τελευταία εικοσιτετράωρα δεν έχουν επιπτώσεις στα αμπέλια και τις υπόλοιπες καλλιέργειες, ωστόσο όμως οι αγρότες εκτιμούν ότι σε περίπτωση που η ανομβρία συνεχιστεί, τα προβλήματα που θα προκύψουν στη φετινή παραγωγή θα είναι μεγάλα.

ampeli-1

 

Κύριο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τους αγρότες είναι η έλλειψη βροχοπτώσεων επισημαίνει, μιλώντας στο cretapost, ο Πρόεδρος των Αμπελουργών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

“Οι νοτιάδες και η αφρικανική σκόνη δεν επηρεάζουν τα αμπέλια, αλλά αυτό που βλάπτει είναι η παρατεταμένη ξηρασία, λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων . Αν συνεχίσει έτσι θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα, όχι μόνο για τις καλλιέργειες, αλλά δε θα έχουμε και νερό να πιούμε” αναφέρει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη τα χιλιοστά νερού που έχουν πέσει στην Κρήτη μέχρι τώρα είναι πολύ λίγα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και δεν επαρκούν για να ποτιστεί η γη.

“Δε θυμάμαι για αρκετές δεκαετίες τώρα να είχαμε αντιμετωπίσει παρόμοιο πρόβλημα. Μέχρι τώρα έχουν πέσει περίπου 250 – 300 χιλιοστά νερού κατά μέσο όρο στην Κρήτη, όταν την αντίστοιχη περίοδο τις προηγούμενες χρονιές είχαν πέσει 800 – 900 χιλιοστά” προσθέτει ο κ. Ιερωνυμάκης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση