Μέχρι χθες πρωί, κυβερνητικοί κύκλοι εμφανίζονταν αισιόδοξοι για την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.

Ορισμένα δημοσιεύματα, μάλιστα, έσπευσαν να κάνουν λόγο ακόμα και για επίλυση του θέματος και άμεση επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτών στην πατρίδα. Η πραγματικότητα διέψευσε τις προσδοκίες της Αθήνας. Είναι εμφανές ότι η Άγκυρα θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο ένα συνηθισμένο, τυπικό γεγονός, σέρνοντας την ελληνική κυβέρνηση σε μία μακρά και ψυχοφθόρα διαπραγμάτευση που κανείς δεν θα είναι σε θέση να προβλέψει πώς και πότε θα τελειώσει.

Η αίτηση αποφυλάκισης που είχαν καταθέσει οι συνήγοροι υπεράσπισης των δύο στελεχών του Ελληνικού Στρατού δεν έγινε δεκτή και έτσι θα παραμείνουν έγκλειστοι μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους για την παράνομη είσοδό τους στην Τουρκία. Η αιτιολόγηση της απόφασης βασίστηκε στο γεγονός ότι οι στρατιωτικοί δεν έχουν μόνιμο τόπο κατοικίας στην Τουρκία, και άρα υπάρχει θεωρητικά ο κίνδυνος να διαφύγουν και αφετέρου το ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η εξέταση των κινητών τηλεφώνων που είχαν στη κατοχή τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι δύο Έλληνες μπορεί να μείνουν εγκλωβισμένοι για μήνες στις φυλακές της γείτονας χώρας, μίας και τα τουρκικά δικαστήρια «ασφυκτιούν» από υποθέσεις, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Οι προθέσεις, όμως, του Ταγίπ Ερντογάν και η επίδειξη ισχύος του αποτυπώθηκε στο γεγονός ότι στους δύο άνδρες δεν επετράπη καν να παραβρεθούν στο δικαστήριο, ενώ μεταφέρθηκαν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Θολό είναι και το τοπίο σε ό,τι αφορά και το κατηγορητήριο των δύο στρατιωτών. Η πραγματικότητα είναι ότι δεν έχει ακόμη συνταχθεί. Σύμφωνα με την επίσημη διαδικασία της τουρκικής δικαιοσύνης το κατηγορητήριο (Iddianame όπως λέγεται στα τουρκικά) συντάσσεται από τον Εισαγγελέα και ακολούθως δίνεται στη δημοσιότητα. Ακόμα και εδώ υπάρχει η παγίδα του χρόνου, καθώς στη Τουρκία υπάρχουν άτομα που περιμένουν δύο ή και τρία χρόνια για να μάθουν ποιες είναι οι ποινές με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι.

Αν και ο Τούρκος αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν με τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ελλάδα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μοιάζει πεπεισμένο ότι θα επιχειρηθεί κάποιου είδους παζάρεμα. Έτσι κι αλλιώς τα ανοιχτά μέτωπα είναι τόσα πολλά και η Άγκυρα «τραβάει το σχοινί». Η Τουρκία, εξάλλου, επιχείρησε κάτι ανάλογο και με τη Γερμανία όταν συνέλαβε και κράτησε φυλακισμένο για έναν χρόνο το Γερμανό δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ, ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt στην Κωνσταντνούπολη, που είχε συλληφθεί ως ύποπτος για τρομοκρατία.

Εν τω μεταξύ, οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Γνωρίζουν ότι βρέθηκαν «εν μέσω πυρών» σε μία εποχή που η Τουρκία είναι ιδιαίτερα απρόβλεπτη και επιθετική. Όπως συγκεκριμένα δήλωσε και ο Νίκος Κοτζιάς «η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το Διεθνές Δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο νομικό και πολιτικό πρόβλημα». Προς το παρόν δεν φαίνεται οι παραινέσεις του να πιάνουν τόπο.

Ενδεικτικό παράδειγμα και η τελευταία στοχευμένη πρόκληση, η οποία θα πρέπει σαφώς να συνδυαστεί με την εξέλιξη της υπόθεσης των συλληφθέντων Ελλήνων στρατιωτικών. Ο λόγος για την NAVTEX (οδηγία προς ναυτιλλομένους) της τουρκικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας, η οποία δεσμεύει περιοχή ασκήσεων, περιλαμβάνοντας εντός της το Καστελόριζο. Συγκεκριμένα η Άγκυρα με τη Navtex 345/2018 ανακοινώνει άσκηση έρευνας και διάσωσης στις 7 Μαρτίου σε χερσαίο τουρκικό έδαφος, αλλά και σε θαλάσσια περιοχή που περιλαμβάνει το Καστελόριζο.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση