HomeΚΟΣΜΟΣΓερμανία: Το CDU προειδοποιεί το SPD για τις δαπάνες στην Ευρώπη

Γερμανία: Το CDU προειδοποιεί το SPD για τις δαπάνες στην Ευρώπη

Οι συντηρητικοί θα επιμείνουν να αποφευχθεί κάθε νέο γερμανικό ομοσπονδιακό χρέος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εάν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) υπερβούν τα εσκαμμένα στα σχέδιά τους ως προς τις δαπάνες της Γερμανίας στην Ευρώπη, θα θέσουν σε κίνδυνο την προγραμματική συμφωνία που επιτεύχθηκε με μεγάλη δυσκολία, προειδοποιεί ανώτερο στέλεχος της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU) σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.

Ο Ραλφ Μπρίνκχαους, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ένωσης στην Μπούντεσταγκ, επισήμανε ότι οι συντηρητικοί θα επιμείνουν να αποφευχθεί κάθε νέο γερμανικό ομοσπονδιακό χρέος και θα εξετάσουν οποιοδήποτε σχέδιο του SPD για τις δαπάνες της Γερμανίας εξονυχιστικά.

Οι συντηρητικοί δεν έχουν ακόμη χωνέψει την απόφαση που πήρε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ να ανατεθεί σε πολιτικό του SPD να αναλάβει το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών, έναν θώκο που κατείχε για χρόνια ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ιεροκήρυκας της δημοσιονομικής πειθαρχίας εντός κι εκτός της χώρας.

«Δεν θεωρώ το κομμάτι της προγραμματικής συμφωνίας του (σ.σ. «μεγάλου») συνασπισμού το οποίο αφορά την Ευρώπη λευκή επιταγή», διαμηνύει ο Μπρίνκχαους στη συνέντευξή του στη γερμανική συντηρητική εφημερίδα Die Welt. «Αν κάποιος αρχίσει να προδίδει τη Γερμανία, δεν θα το επιτρέψουμε», συμπληρώνει.

Ο σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, που αναμένεται να αναλάβει νέος ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, διαβεβαίωσε ότι το SPD θα συνεχίσει την πολιτική ισοσκελισμένου προϋπολογισμού που εφάρμοσε ο Σόιμπλε, έσπευσε ωστόσο να προσθέσει πως το Βερολίνο δεν πρέπει να υπαγορεύει την οικονομική πολιτική των εταίρων του στην ευρωζώνη.

Η Μέρκελ χαιρέτισε τη Δευτέρα την έγκριση από την πλειοψηφία των μελών του SPD της συμφωνίας για να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» και δεσμεύθηκε να συνεχίσει τις κοινές προσπάθειες με τη Γαλλία όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ και πτυχές όπως η εμπορική πολιτική.

Η έκβαση της εσωκομματικής ψηφοφορίας στο SPD έγινε δεκτή με ανακούφιση στα ανώτατα κλιμάκια του γερμανικού επιχειρηματικού κόσμου και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Αρκετοί στην Ευρώπη θεωρούν πως η ευρωζώνη θα ωφεληθεί από τη συμμαχία της Μέρκελ με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, που θέλει να τεθούν σε εφαρμογή φιλόδοξα σχέδια για την αναμόρφωση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης.

Ωστόσο, τα σχόλια του Μπρίνκχαους στη Βελτ φέρνουν στην επιφάνεια τις εντάσεις ανάμεσα στο SPD και τους συντηρητικούς, καθώς και τα δύο στρατόπεδα θέλουν να δείξουν πως διαφοροποιούνται πολιτικά, πολύ περισσότερο μετά τις μεγάλες απώλειες που υπέστησαν στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Μολονότι έχουν συμφωνήσει στις αδρές γραμμές της πολιτικής που θα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση, οι δύο παρατάξεις μένει να διευθετήσουν διαφωνίες ανάμεσά τους ως προς τη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων και των μεταναστών, τις εκπομπές καυσαερίων των αυτοκινήτων, τα εργασιακά, το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Ο Μπρίνκχαους αναγνώρισε ότι η Γερμανία θα κληθεί να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες στην Ευρώπη, δοθείσης της επικείμενης αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ αλλά και εξαιτίας των αυξημένων απαιτήσεων ως προς την ασφάλεια, ωστόσο επέμεινε πως και η Ευρώπη πρέπει να εξοικονομήσει πόρους.

«Θέλουμε κοινή ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική. Θέλουμε προστασία των εξωτερικών συνόρων από κοινού. Τίποτε από αυτά δεν συμβαίνει δωρεάν», επισήμανε ο Ραλφ Μπρίνκχαους στη Βελτ.

«Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιοποιήσει υπάρχοντα κεφάλαια για τις αποστολές αυτές. Υπάρχουν ακόμη πολλά πεδία όπου μπορούν να γίνουν εξοικονομήσεις στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό», επέμεινε.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση