HomeHL-TOPΤι είπαν οι Ελληνες στρατιώτες στη μεταφράστρια στις φυλακές

Τι είπαν οι Ελληνες στρατιώτες στη μεταφράστρια στις φυλακές

Συγκλονιστική περιγραφή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις πρώτες στιγμές των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, μετά την σύλληψή τους από τουρκική περίπολο, περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο η μεταφράστριά τους, Τζανάν Χουσεΐν Τουρτογκάν.

Πρόκειται για μουσουλμάνα που γεννήθηκε στην Κομοτηνή και είναι παντρεμένη στην Αδριανούπολη, όπου και διαμένει από το 1984. Είναι καθηγήτρια ελληνικής γλώσσας και επίσημη μεταφράστρια του υπ. Δικαιοσύνης, της Νομαρχίας και της Δημαρχίας Αδριανούπολης.

Η Τουρτογκάν συνάντησε τους Έλληνες στρατιωτικούς στις φυλακές της Αδριανούπολης

Μιλώντας στην εκπομπή «Tatiana Live» στο Epsilon είπε πως και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι στενοχωρημένοι, ωστόσο αντιμετωπίζουν την κατάσταση με ψυχραιμία.

«Τα παιδιά τα συλλάβανε μόνο γιατί έχουν περάσει τα σύνορα. Μόνο γι’ αυτό. Η δικηγόρος η Σελίν Οζντέλ έκανε την γραπτή ένσταση και περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου. Για να βγάλει τα παιδιά έξω, αυτό ζήτησε» είπε.

Σε ερώτηση πώς είναι η ψυχολογία των παιδιών, η μεταφράστριά τους περιέγραψε λεπτό προς λεπτό την κατάσταση. «Πρώτα ήτανε πολύ-πολύ στεναχωρημένα. Αλλά όταν πήγαμε στη φυλακή – κι εγώ ήμουν μαζί τους – τους λέω “παιδιά αυτό πρέπει να γίνει, γιατί είσαστε στρατιώτες, δεν είσαστε κανονικοί πολίτες, να σας κάνουν αμέσως την απέλαση. Γιατί αυτό γράφουνε στο υπουργείο Εσωτερικών εξωτερικών, ξέρετε κι εσείς. Γι’ αυτό το λόγο θα περιμένετε και θα σκέπτεστε το καλό, δεν νομίζω να γίνει κανένα κακό”. Και τους άφησα έτσι την Παρασκευή. Αλλά κάναμε και καλαμπούρι, μιλήσαμε ωραία, γελάσαμε… Ηταν βέβαια πολύ στεναχωρημένα, αλλά όχι κι έτσι σε πολύ μεγάλη κατάθλιψη».

Σε ερώτηση για τις συνθήκες κράτησής τους, υποστήριξε: «Τα κοιτάζουνε πάρα πολύ καλά. Και τους είπα όταν ήταν στη χωροφυλακή “παιδιά πώς ήταν το ξενοδοχείο σας, πεντάστερο;”. Και μου είπαν “όχι, εξάστερο και το πρωινό μας το έφεραν στο κρεβάτι”. Είναι πολύ ωραία εδώ, τακτοποιημένα, με την τουαλέτα τους, με τη μπανιέρα τους, έτσι είναι η φυλακή που μένουνε τώρα».

Οπως είπε η μεταφράστρια, δεν επισκέφθηκε τους στρατιωτικούς το Σαββατοκύριακο, μόνο την Παρασκευή. Είπε επίσης ότι είδε τις οικογένειές τους στο δικαστήριο. «Ηταν πολύ στεναχωρημένοι, δεν είναι εύκολο» σημείωσε.

Η μεταφράστρια, που μίλησε πριν γίνει γνωστή η απόρριψη της ένστασης των συνηγόρων των Ελλήνων στρατιωτικών είπε πως «δεν ξέρω αν θα βγει σήμερα η απόφαση, αλλά δεν νομίζω να αργήσει πολύ». Σημείωσε ακόμη ότι δεν είδε τα παιδιά γιατί δεν τα έφεραν στο δικαστήριο και διευκρίνισε ότι δεν έγινε δικάσιμος σήμερα, αλλά μόνο γραπτή ένσταση.

https://www.youtube.com/watch?v=AXZ7_MhLmjc

Συνεχίζεται το θρίλερ

Μετά την απόρριψη της ένστασής τους πάντως, το θρίλερ με τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς συνεχίζεται με άγνωστη κατάληξη.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί τώρα είναι η κατάθεση του κατηγορητηρίου από την εισαγγελία, η αποδοχή ή η απόρριψη της από το δικαστήριο και στην συνέχεια ο ορισμός δικασίμου.

Το δεύτερο αίτημα που υπέβαλαν οι δικηγόροι των Ελλήνων στρατιωτών ήταν να τους επιτραπεί να δουν τους γονείς τους, κάτι το οποίο έγινε δεκτό από τον δικαστή.

Ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφέρθηκε, στη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου από το ειδησεογραφικό πρακτορείο İhlas.

Ερ: «Υπάρχουν ισχυρισμοί αναφορικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Υπάρχει ισχυρισμός ότι οι εν λόγω στρατιωτικοί θα χρησιμοποιηθούν για την ανταλλαγή με τους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα. Αυτός ο ισχυρισμός είναι σωστός;»

Απ: «Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα, δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση, ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. Αυτοί οι στρατιωτικοί υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας.Μετά το αίτημα του Εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Δεν πρόκειται να αποτελέσει ζήτημα ανταλλαγής για την Τουρκία. Η έκδοση των πραξικοπηματιών στρατιωτικών στην Τουρκία είναι ένα ζήτημα για το οποίο η Τουρκία έχει δίκιο. Για την εκδίκαση -των Τούρκων στρατιωτικών- στην τουρκική δικαιοσύνη η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει στο πλαίσιο των διμερών συμφωνιών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Σκεφτόμαστε ότι η Ελλάδα δεν τις εκπληρώνει. Το να γίνει ζήτημα ανταλλαγής θα μειώσει την αξία του αιτήματος της Τουρκίας για την έκδοση των πραξικοπηματιών για την δίκαιη εκδίκαση στην Τουρκία. Θέλουμε να εκφράσουμε ότι δεν υπάρχει κάτι τέτοιο».

Κίνδυνος να μείνουν έγκλειστοι για καιρό οι Ελληνες στρατιωτικοί

Μπορεί να προκάλεσε απογοήτευση η είδηση πως το τουρκικό δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ωστόσο δεν ήταν έκπληξη.

Ηδη από το Σάββατο η τουρκική Sabah είχε ανέφερε σε ρεπορτάζ ότι η κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών θα τραβήξει σε βάθος χρόνου. Και αυτό διότι τα τουρκικά δικαστήρια «ασφυκτιούν» από υποθέσεις, ειδικά μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, και συνεπώς η δικάσιμος για τους δύο Ελληνες στρατιώτες αναμένεται να προσδιοριστεί σε αρκετές εβδομάδες αργότερα. Κάτι που βέβαια δεν μπορεί ακόμα να το γνωρίζει κανείς,αφού παραμένει άγνωστο πότε θα οριστεί η δικάσιμος και για την ώρα όλα είναι εικασίες.

Γιατί δεν έγινε δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης

Ενα δεύτερο ζήτημα στην υπόθεση των δύο Ελλήνων ήταν το αίτημα αποφυλάκισης που κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης τους και το δικαστήριο απέρριψε. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, οι λόγοι που δεν έγινε δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης είναι δύο:

Αφενός το ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν έχουν μόνιμο τόπο κατοικίας στην Τουρκία, και άρα υπάρχει κίνδυνος να διαφύγουν

και αφετέρου το ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η εξέταση των κινητών τηλεφώνων που είχαν στην κατοχή τους ο ανθυπολοχαγός και ο λοχίας.

Στα χέρια των Τούρκων τα κινητά των Ελλήνων στρατιωτικών

Αμέσως μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Εβρο, οι Τούρκοι εκτός από το προφανές, να πάρουν τα όπλα και τα πυρομαχικά τους, τους πήραν και τα κινητά τηλέφωνα. Μάλιστα με την τουρκική πλευρά να αφήνει να αιωρείται -παρά την αντίθετη στάση των δικαστών- την κατηγορία της κατασκοπείας, η Γενική Εισαγγελία της Αδριανούπολης διέταξε την εξονυχιστική διερεύνηση των κινητών τηλεφώνων των δύο στρατιωτών.

Μάλιστα η υπόθεση περιπλέχτηκε ακόμα περισσότερο όταν στα κινητά τηλέφωνα των συλληφθέντων βρέθηκαν βίντεο και φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί την ίδια μέρα με το περιστατικό.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση