HomeHL-HealthΕλληνικές φαρμακευτικές αφήνουν το αποτύπωμά τους στην έρευνα

Ελληνικές φαρμακευτικές αφήνουν το αποτύπωμά τους στην έρευνα

Τι ειπώθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το έντονο αποτύπωμα των ελληνικών φαρμακευτικών εταιριών στο ερευνητικό και συνεπώς στο οικονομικό πεδίο απεικόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ.  Θεόδωρος Τρύφων στο 3o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

«Σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, υπάρχουν 26 ελληνικές παραγωγικές μονάδες που επενδύουν κάθε χρόνο περί τα 30 εκατ. ευρώ στην έρευνα και την καινοτομία» υπογράμμισε ο κ. Τρύφων, χαρακτηρίζοντας μαλιστα την ελληνική φαρμακοβιομηχανία ως «μια αναπτυξιακή ατμομηχανή για την οικονομία μας, με σημαντική προστιθέμενη αξία».

Ο κ. Τρύφων, μιλώντας σε πάνελ με θέμα την επαναβιομηχανοποίηση της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε πως παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των τελευταίων ετών και την άνιση αντιμετώπιση των ελληνικών φαρμάκων από τους θεσμούς και την Πολιτεία,  η φαρμακοβιομηχανία μένει Ελλάδα, επιμένει ελληνικά, εξακολουθεί να εφοδιάζει την ελληνική αγορά με ανταγωνιστικά, οικονομικά και ποιοτικά φάρμακα, αποτελεί αξιόπιστη λύση για την περίθαλψη των ασθενών, παράγοντας ουσιώδεις εξοικονομήσεις στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης, και σημαντικό πόλο ανάπτυξης.

Αναφέρθηκε επίσης και στο αποτύπωμα που αφήνουν οι ελληνικές φαρμακευτικές εταιρείες στο εξωτερικό, αποτελώντας τη δεύτερη εξαγωγική δύναμη, με εξαγωγές σε περισσότερες από 85 χώρες.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ επεσήμανε πως σήμερα υπάρχουν τρεις μεγάλες ευκαιρίες για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, οι οποίες θα πρέπει να αξιοποιηθούν τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στα εξής:

  • Στην εκμετάλλευση της διαδικασίας της ταχείας και ταυτόχρονης αδειοδότησης σε διαφορετικά κράτη μέλη, την οποία παρέχει το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και της δυνατότητας ταχύτερης κυκλοφορίας σε αγορές τρίτων χωρών φαρμάκων που έχουν λάβει την έγκριση ενός κράτους της ΕΕ.
  • Στην αξιοποίηση του σημαντικού πλεονεκτήματος που προσδίδει στο ελληνικό φάρμακο η αναγνώριση του σήματος (branding) και της ποιότητάς του σε τρίτες χώρες.
  • Στη δυνατότητα που δίνεται πλέον στις φαρμακευτικές εταιρείες, βάσει της συμφωνίας ΕΕ-ΗΠΑ για την αμοιβαία αναγνώριση των παραγωγικών μονάδων (EU-US GoodManufacturing Practice Agreement), να εξάγουν ευκολότερα τα φάρμακά τους στην αγορά των ΗΠΑ, ανοίγοντας νέους εμπορικούς ορίζοντες για τις ελληνικές εταιρείες παραγωγής φαρμάκων.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση