HomeΚΟΣΜΟΣΓκουτέρες για Συρία: Κόλαση επί γης

Γκουτέρες για Συρία: Κόλαση επί γης

Επέλαση στην ανατολική Γούτα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν εφεξής το ένα τρίτο της Ανατολικής Γούτα, στην οποία πραγματοποιούν μια χερσαία επιχείρηση για την ανακατάληψη του τελευταίου αυτού προπυργίου των ανταρτών στις πύλες της Δαμασκού.

Αυτό ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Κατέλαβαν κι άλλες αγροτικές περιοχές και η προέλασή τους συνεχίζεται από τα ανατολικά», διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο, σημειώνοντας ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις απέχουν εφεξής δύο χιλιόμετρα από την Ντούμα, την μεγάλη πόλη της Γούτα.

«Οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν εφεξής το 33%, δηλαδή το ένα τρίτο» του θύλακα αυτού των περίπου 100 τετραγωνικών χιλιομέτρων», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν. «Προελαύνουν γρήγορα καθώς οι επιχειρήσεις γίνονται κυρίως στις αγροτικές ζώνες», σημείωσε.

Η υποστηριζόμενη από τη σύμμαχο Ρωσία κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δεν έκρυψε ποτέ την αποφασιστικότητά της να ανακαταλάβει τον ανταρτοκρατούμενο αυτόν θύλακα, οι περίπου 400.000 κάτοικοι του οποίου ζουν σε υπόγεια για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς των κυβερνητικών δυνάμεων και αντιμετωπίζουν καθημερινά μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

«Η επιχείρηση πρέπει να συνεχιστεί», δήλωσε ωστόσο χθες ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι δυνάμεις του ελέγχουν πλέον το ανατολικό και το νοτιοανατολικό τμήμα του θύλακα.

Μάχες παρά την εκεχειρία

Οι μάχες συνεχίζονται εξάλλου παρά την καθημερινή πεντάωρη εκεχειρία που τίθεται σε ισχύ κατά τη διάρκεια της ημέρας εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ρωσίας, στην Ανατολική Γούτα, η οποία έχει μετατραπεί, όπως είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε «κόλαση επί της γης».

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε παράλληλα σήμερα ότι οι αντάρτες που ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος του θύλακα υποσχέθηκαν να επιτρέψουν στους αμάχους να εγκαταλείψουν την Ανατολική Γούτα με αντάλλαγμα όμως ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Αυτοκινητοπομπή με ιατρικές προμήθειες

Σήμερα οι κάτοικοι του θύλακα αναμένουν αυτοκινητοπομπή με «46 φορτηγά που μεταφέρουν ιατρική βοήθεια και τρόφιμα για 27.500 ανθρώπους», σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Αυτή πέρασε, σύμφωνα με αξιωματούχο του οργανισμού, πριν από λίγο το τελευταίο σημείο ελέγχου και άρχισε να εισέρχεται στο έδαφος της Αντολικής Γούτα. Ωστόσο, σύμφωνα με αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), από το φορτίο της αυτοκινητοπομπής αυτής αφαιρέθηκαν προηγουμένως από αξιωματούχους της συριακής κυβέρνησης τα κιτ πρώτων βοηθειών και οι χειρουργικές προμήθειες.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δηλώνει ότι περισσότεροι από 700 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Ανατολική Γούτα τις δύο τελευταίες εβδομάδες από τις 18 Φεβρουαρίου οπότε η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της άρχισαν τον σφοδρό βομβαρδισμό του θύλακα προετοιμάζοντας την χερσαία επίθεση που εξαπέλυσαν πριν από μια εβδομάδα.

Εξάλλου λίγο νωρίτερα η μη κυβερνητική αυτή οργάνωση που έχει την έδρα της στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 14 άμαχοι σκοτώθηκαν από νέες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν οι κυβερνητικές δυνάμεις στον θύλακα αυτόν κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα ξημερώματα, με τουλάχιστον 10 νεκρούς στην περιοχή Χαμουριγέ, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις έριξαν, σύμφωνα με την ΜΚΟ, βαρέλια με εκρηκτικά.

Στο μεταξύ το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υιοθέτησε σήμερα απόφαση με την οποία αξιώνει να αρχίσει έρευνα για την πολιορκία του θύλακα της Ανατολικής Γούτα από τον συριακό στρατό, εξαιτίας της οποίας έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί άμαχοι.

Το κείμενο αυτό, το οποίο είχε προτείνει η Βρετανία, υιοθετήθηκε με 29 ψήφους υπέρ από τα 47 κράτη που έχουν σήμερα έδρα έναντι 4 που τάχθηκαν κατά και 14 αποχών.

Με αυτήν το Συμβούλιο αξιώνει η Ανεξάρτητη Διεθνής Επιτροπή Έρευνας για τη Συρία να «ξεκινήσει επειγόντως μια συνολική και ανεξάρτητη έρευνα για τα πρόσφατα γεγονότα» στην Ανατολική Γούτα.

Με την απόφαση αυτή ζητείται επίσης η εφαρμογή της εκεχειρίας των 30 ημερών που ψήφισε στις 24 Φεβρουαρίου το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ –αλλά εξακολουθεί να μην εφαρμόζεται– για να χορηγηθεί βοήθεια στους περίπου 400.000 κατοίκους του θύλακα που αντιμετωπίζουν τις μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση