HomeHL-GreeceΕθνικά και Οικονομία πιέζουν την κυβέρνηση – Με σκανδαλολογία «απαντά» το Μαξίμου

Εθνικά και Οικονομία πιέζουν την κυβέρνηση – Με σκανδαλολογία «απαντά» το Μαξίμου

Η διπλή πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την πιο δύσκολη περίοδό της περνά η κυβέρνηση, καθώς η κρίση που έχει ξεσπάσει στα ελληνοτουρκικά, σε συνδυασμό με τις δύσκολες αποφάσεις στο θέμα των Σκοπίων, διαμορφώνουν ένα πεδίο γεμάτο προκλήσεις και δύσκολα σταυρόλεξα, την ώρα που ούτε το αφήγημα για «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια δείχνει να δικαιώνεται.

Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να ελέγξει την κατάσταση και να καθορίσει την πολιτική ατζέντα, αναλαμβάνοντας και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά τα πράγματα δείχνουν να έχουν μία απροσδόκητη δυναμική, πολύ μακριά από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Δεν πρόλαβε να κλείσει τις πληγές από την περιβόητη κρίση του «επιδόματος ενοικίου», που προκάλεσε έναν αμφιλεγόμενο ανασχηματισμό και προέκυψε η εκτράχυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων: μετά τις προκλήσεις στο Αιγαίο και τις απειλές στην Κύπρο, η Αθήνα πρέπει να διαχειριστεί τώρα και την υπόθεση με τη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο από τους Τούρκους. Η κατάσταση με την Άγκυρα μοιάζει ημέρα με την ημέρα να γίνεται όλο και δυσκολότερη στον χειρισμό και ο φόβος για επιδείνωση εντονότερος.

Την ίδια ώρα, η πορεία με το θέμα των Σκοπίων έχει μεγάλα σκαμπανεβάσματα, αφού και η κυβέρνηση Ζάεφ δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους εθνικιστές, που ζητούν να μην υπάρξει ο παραμικρός συμβιβασμός ως προς το όνομα. Υπό αυτή την έννοια, οι αποφάσεις που καλείται να λάβει το Μαξίμου μόνο αυτονόητες δεν φαντάζουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα των «53+» του ΣΥΡΙΖΑ με νέα παρέμβασή της, ζητά να προχωρήσει η κυβέρνηση το συντομότερο σε επίλυση του ζητήματος με την ΠΓΔΜ, ώστε η Ελλάδα να δώσει όλη την προσοχή της στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, «αποκρούοντας με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα την προκλητική συμπεριφορά του Ταγίπ Ερντογάν», όπως αναφέρει σε κείμενό της.

Μάλιστα τονίζουν ότι δεν συμμερίζονται την άποψη όσων λένε ότι δεν χρειάζεται να βιάζεται η ελληνική πλευρά για την επίλυση του ζητήματος με τα Σκόπια και εκφράζουν τον φόβο για ντόμινο στα Βαλκάνια, από πιθανή αποσταθεροποίηση των Σκοπίων!

Κι αν τα εθνικά είναι μία κινούμενη άμμος, η κυβέρνηση βλέπει ότι και στο μέτωπο της οικονομίας και εδικά στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την επόμενη ημέρα των μνημονίων, η κατάσταση χειροτερεύει.

Τόσο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και όσο και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα Ντέκλαν Κοστέλο διαμήνυσαν ότι την Ελλάδα περιμένει ένα καθεστώς αυξημένης και μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου, όπερ σημαίνει ότι αμφισβητείται έντονα το αφήγημα περί καθαρής εξόδους.

Ο μεν κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι «αν η Ελλάδα χρειαστεί πρόσθετα μέτρα διευθέτησης του χρέους θα υπάρξει και αυστηρότερη εποπτεία», σημειώνοντας ότι «είναι πρωϊμο να συζητηθεί το αν θα υπάρξει προληπτική γραμμή στήριξης ή όχι», ο δε κ. Κοστέλο σημείωσε από την πλευρά του ότι «πρέπει να σκεπτόμαστε το πλαίσιο της εποπτείας το οποίο θα παρέχει κίνητρα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Η επόμενη 3ετία-4ετία θα έχει τη μεγαλύτερη σημασία».

Σε μία προσπάθεια να δείξει ότι εκτός από τους «σκληρούς» υπάρχουν και νέες δυνάμεις, που ενδεχομένως θα κινηθούν μακριά από τη λογική των αυστηρών κανόνων, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε χθες Κυριακή με τον σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας. Ο πρωθυπουργός εξέφρασε στον κ. Σολτς την ελπίδα πως η απόφαση του SPD θα συνδράμει αποφασιστικά στην αναμόρφωση της γερμανικής πολιτικής στην Ευρώπη, δίνοντας έμφαση στην δίκαιη ανάπτυξη κι όχι στην λιτότητα.

Αντίβαρο πάντως του Μαξίμου σε όλες αυτές τις πιέσεις που επιβαρύνουν την κυβερνητική πορεία, φαίνεται να είναι η επιμονή στην σκανδαλολογία, σε υπαρκτά ή λιγότερο υπαρκτά θέματα.

Από σήμερα ξεκινούν ουσιαστικά οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis, ενώ η κυβέρνηση αναδεικνύει και τις καταγγελίες για μίζες στην Αττικό Μετρό τη περίοδο 2003-2007.

Το Μαξίμου εξακολουθεί να βλέπει τα σκάνδαλα ως πολιτικό όπλο του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι το λεγόμενο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς, φαίνεται να επλήγη με την υπόθεση του επιδόματος ενοικίου και άλλες καταγγελίες για ρουσφέτια.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση