HomeHL-TOPΖητούν από τις ΔΕΥΑ να ξοφλήσουν τον ΟΑΚ για να… πληρωθούν

Ζητούν από τις ΔΕΥΑ να ξοφλήσουν τον ΟΑΚ για να… πληρωθούν

Σε απόγνωση οι εργαζόμενοι του Οργανισμού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε απόγνωση βρίσκονται οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) καθώς εδώ και μήνες βρίσκονται απλήρωτοι εξαιτίας των τεράστιων χρεών που έχει ο ΟΑΚ από τις οφειλές τριών ΔΕΥΑ της Κρήτης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν καλούν τις διοικήσεις των ΔΕΥΑ Ηρακλείου, Χερσονήσου και Αγίου Νικολάου να καταβάλουν τα χρέη τους προς τον ΟΑΚ που ανέρχονται σε ποσό άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων:

«Στο Ηράκλειο, την Παρασκευή, 2-3-2018, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. (Ο.Α.Κ. Α.Ε.) και μετά από διαλογική συζήτηση αποφασίσθηκαν, ομόφωνα, τα παρακάτω, τα οποία αφορούν στο σοβαρότατο θέμα που έχει προκύψει εξαιτίας της μείωσης των αποθεμάτων νερού στον ταμιευτήρα του Αποσελέμη (2.100.000m3 αποθηκευμένα και 1.180.000m3 απολήψιμα) και της ενδεχόμενης διακοπής λειτουργίας της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού (Ε.Ε.Ν.).

Τα υφιστάμενα απολήψιμα αποθέματα (χωρίς πρόσθετες εισροές) έχει υπολογισθεί ότι μπορούν να καλύψουν, από 1/3/2018, τις ανάγκες των υδροδοτούμενων Δήμων Ηρακλείου, Αγ. Νικολάου και Χερσονήσου (με τη σημερινή ημερήσια παροχή) μόνο για δύο (2) μήνες.

Ο Ο.Α.Κ. Α.Ε. έχει σαφή επίγνωση του κοινωνικού του ρόλου και του δημόσιου χαρακτήρα του. Η αποστολή και ο σκοπός της ύπαρξής του είναι η μεγιστοποίηση της κοινωνικής ευημερίας των κατοίκων της Κρήτης, μέσω της κατασκευής και διαχείρισης σημαντικών έργων υποδομής.

Ταυτόχρονα όμως, ο Ο.Α.Κ. Α.Ε., ως φορέας παροχής ανταποδοτικών υπηρεσιών, οφείλει να εξασφαλίζει και να προστατεύει την οικονομική αυτοδυναμία του, με δεδομένη τη διακοπή της κρατικής επιχορήγησης για κάλυψη των οφειλών και υποχρεώσεών του. Συνεπώς, ο Οργανισμός, ενώ στοχεύει πρωτίστως στην εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου, επιβάλλεται να λειτουργεί σε πλαίσιο αυστηρής οικονομικής διαχείρισης, με ιδιαίτερη προσοχή και επιμέλεια στην είσπραξη των προβλεπομένων εσόδων του.

Ειδικότερα, όσον αφορά στη διαχείριση των υδραυλικών έργων του Οργανισμού, η μη έγκαιρη αποπληρωμή των οφειλομένων, από τους καταναλωτές – πελάτες (ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ Ιδιώτες) και η μη τήρηση των οριζομένων στις συμβάσεις παροχής νερού, δημιουργεί πλήθος λειτουργικών προβλημάτων στον Οργανισμό, με κυρίαρχο την αδυναμία πληρωμής των μισθών των εργαζομένων, των εξωτερικών συνεργατών και των οφειλών προς τους προμηθευτές.

Διαμαρτυρούμαστε και καλούμε τις ΔΕΥΑΗ, ΔΕΥΑΑΝ, ΔΕΥΑΧ να επισπεύσουν τις διαδικασίες για την υπογραφή των νέων συμβάσεων παροχής νερού και να φροντίσουν το ταχύτερο δυνατόν, όπως εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τον Ο.Α.Κ. Α.Ε., τα οποία ανέρχονται στο ποσόν άνω του 1.000.000,00€ και αφορούν νερό που έχουν ήδη λάβει από την Ε.Ε.Ν. Αποσελέμη.

Επειδή το σενάριο αυτό είναι προφανώς απευκταίο, καθόσον οι εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλεία τους και θα μείνουν άνεργοι, το Σωματείο Εργαζομένων του Ο.Α.Κ. Α.Ε., στηρίζοντας τους εργαζόμενους της Ε.Ε.Ν., στο δίκαιο αίτημά τους για διατήρηση των θέσεων εργασίας τους, καλεί τις ΔΕΥΑΗ, ΔΕΥΑΑΝ, ΔΕΥΑΧ, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να τηρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, εξοφλώντας, χωρίς καθυστέρηση, τα χρέη τους προς τον Ο.Α.Κ. Α.Ε., βοηθώντας στην επιβεβαίωση και εδραίωση μια ακόμα μονιμότερης και επωφελέστερης αμοιβαίας συνεργασίας με τον Οργανισμό.

Σε διαφορετική περίπτωση οι εργαζόμενοι στην Ε.Ε.Ν. Αποσελέμη (επιστημονικό προσωπικό και τεχνίτες που λειτουργούν την Ε.Ε.Ν.), με δεδομένη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία στον Οργανισμό, εισέρχονται μετά βεβαιότητας σε καθεστώς επισφάλειας, όσον αφορά την απασχόλησή τους, με ορατό τον κίνδυνο λύσης της εργασιακής σχέσης τους. Ομοίως θα υπάρξει αδυναμία πληρωμής των προμηθευτών και παρόχων υπηρεσιών προς την Ε.Ε.Ν.

Το Σωματείο Εργαζομένων θα συντονίσει τις προσπάθειές του έχοντας ως στόχο ότι δεν πρόκειται και δεν πρέπει κανείς εργαζόμενος να μείνει άνεργος. Το δικαίωμα για αξιοπρεπή, ασφαλή και σταθερή εργασία είναι αδιαπραγμάτευτο.»

Διαφήμιση
Διαφήμιση