HomeHL-HealthΚίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία από τα συμπληρώματα ασβεστίου

Κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία από τα συμπληρώματα ασβεστίου

Νέα επιστημονική έρευνα αναφέρει πως αυξάνεται ο κίνδυνος για πολύποδες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον κίνδυνο για την εμφάνιση πολυπόδων στο παχύ έντερο μπορεί να αυξάνουν τα συμπληρώματα ασβεστίου, που λαμβάνονται σε συνδυασμό με ή χωρίς βιταμίνη D, όπως αναφέρει μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι επιστήμονες έκαναν λόγο για ένα ζήτημα με πιθανώς μεγάλες συνέπειες για τη δημόσια υγεία, δήλωσαν ότι περαιτέρω έρευνες πρέπει να επιβεβαιώσουν τη δική τους και τόνισαν ότι, σε κάθε περίπτωση, οι πιθανοί κίνδυνοι πρέπει να ζυγιαστούν σε σχέση με τα οφέλη από τα διατροφικά συμπληρώματα ασβεστίου.

Υπογράμμισαν όμως ότι, δεδομένου πως εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο παίρνουν έξτρα ασβέστιο για την οστεοπόρωση και για άλλους λόγους, τα νέα ευρήματα μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες για τη διάγνωση και την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, μιας πάθησης με ολοένα περισσότερα περιστατικά.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σεθ Κρόκετ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο γαστρεντερολογικό περιοδικό «Gut» και την οποία αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πραγματοποίησαν μια κλινική δοκιμή με περισσότερους από 2.000 ασθενείς ηλικίας 45 έως 75 ετών, που είχαν ιστορικό με πολύποδες και οι οποίοι επρόκειτο να κάνουν νέα κολονοσκόπηση μέσα στα επόμενα χρόνια.

Οι ασθενείς χωρίσθηκαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες: η πρώτη έπαιρνε καθημερινά επί τρία έως πέντε χρόνια συμπληρώματα ασβεστίου, η δεύτερη καθημερινά συμπληρώματα βιταμίνης D, η τρίτη τόσο συμπληρώματα ασβεστίου όσο και D, ενώ η τέταρτη τίποτε από τα δύο.

Στη διάρκεια της μελέτης δεν διαπιστώθηκε κάποια συσχέτιση ανάμεσα στα διατροφικά συμπληρώματα και στους πολύποδες. Όμως, σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου έξι έως δέκα ετών από την έναρξη της λήψης των συμπληρωμάτων, διαπιστώθηκε αυξημένη πιθανότητα να εμφανισθούν πολύποδες σε όσους έπαιρναν είτε μόνο έξτρα ασβέστιο, είτε μαζί με βιταμίνη D.

Η λήψη σκέτης βιταμίνης D δεν φάνηκε να συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης πολυπόδων. Επίσης, δεν φαίνεται να υπάρχει σχέση ανάμεσα στο ασβέστιο που λαμβάνεται με τις τροφές (όχι με συμπληρώματα) και στους πολύποδες. Ακόμη, οι γυναίκες και οι καπνιστές έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για πολύποδες, όταν παίρνουν συμπληρώματα ασβεστίου, σε σχέση με τους άνδρες και με τους μη καπνιστές.

Οι πολύποδες αναπτύσσονται στο κατώτερο τμήμα του παχέος εντέρου και δεν είναι κακοήθεις, αλλά μερικές φορές μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο, αν δεν αφαιρεθούν έγκαιρα μέσω κολονοσκόπησης. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά σχήματα και μεγέθη πολυπόδων και η νέα μελέτη εστίασε στους μικτούς ή οδοντωτούς, οι οποίοι είναι λιγότερο συχνοί από τους αδενωματώδεις, αλλά έχουν τον ίδιο κίνδυνο να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Κάποιες κατηγορίες όπως οι ασθενείς με ιστορικό προκαρκινικών πολυπόδων, ιδίως οι γυναίκες και οι καπνιστές, φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και για τον λόγο αυτό οι ερευνητές τους συνέστησαν να αποφεύγουν τα συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D, εωσότου νέες μελέτες ξεκαθαρίσουν το ζήτημα.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση