HomeΚΟΣΜΟΣΑναταράξεις στις αγορές υπό τον φόβο εμπορικού πολέμου- Αυστηρή απάντηση σε ΗΠΑ ζητά το Βερολίνο

Αναταράξεις στις αγορές υπό τον φόβο εμπορικού πολέμου- Αυστηρή απάντηση σε ΗΠΑ ζητά το Βερολίνο

Απειλούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ε.Ε.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αναταράξεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια προκαλεί η απόφαση Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Την ίδια ώρα η Γερμανία ζητά από την ΕΕ να αντιδράσει άμεσα.

Ειδικότερα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ζήτησε σήμερα μια «αυστηρή» απάντηση της ΕΕ μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

«Η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει με αυστηρό τρόπο στους τιμωρητικούς τελωνειακούς δασμούς των ΗΠΑ που απειλούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γκάμπριελ σε ανακοίνωση, εκφράζοντας «τη μεγάλη ανησυχία» της Γερμανίας.

Αντίδραση και από το Πεκίνο

Την αντίδραση του Πεκίνου προκάλεσε η απόφαση των ΗΠΑ για τους δασμούς. Tο παγκόσμιο εμπόριο θα ζημιωθεί εάν άλλες χώρες ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ.

Tη δήλωση αυτή έκανε σήμερα εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου για να προστατεύσει τους Αμερικανούς παραγωγούς.

Πτώση στα Χρηματιστήρια

Τα ευρωπαïκά χρηματιστήρια υποχωρούν σε νέο χαμηλό επίπεδο δύο εβδομάδων μετά τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, προκαλώντας ανησυχίες για έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.

Οι ανησυχίες αυτές οδήγησαν σε μαζικές πωλήσεις μετοχών στην Ευρώπη, ωθώντας τον πανευρωπαϊκό δείκτη μετοχών Stoxx 600 σε πτώση 1,2%.

Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρούσε 1,9% πριν από λίγο και ο γαλλικός CAC 40 σημείωνε απώλειες 1,5%, ενώ μικρότερες ήταν οι απώλειες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου ο FTSE υποχωρούσε 0,7%.

Όλοι οι κλαδικοί δείκτες κινούνταν σε αρνητικό έδαφος, με τις μεγαλύτερες απώλειες να καταγράφει αυτός των αυτοκινητοβιομηχανιών, που επιβαρύνθηκε από τη βουτιά 3,7% της μετοχής της Fiat Chrysler λόγω ανησυχιών ότι η επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος πρώτων υλών.

Οι μετοχές των εταιρειών χάλυβα και αλουμινίου κινούνταν επίσης γενικά χαμηλότερα, με αυτές των ArcelorMittal, Salzgitter και Norsk Hydro να υποχωρούν περίπου 2%. Ωστόσο, η μετοχή της εταιρείας κατασκευής χαλυβδοσωλήνων Tenaris, που έχει παραγωγικές και εμπορικές εγκαταστάσεις στις ΗΠΑ, αυξανόταν περίπου 0,6%.

Καλύτερες επιδόσεις είχαν οι εταιρείες εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων, καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν καταφύγιο σε ασφαλή επενδυτικά μέσα, όπως ο χρυσός, μετά την ανακοίνωση του Τραμπ. Οι μετοχές των Randgold, Centamin και Polymetal σημείωναν κέρδη πάνω από 1,7%. Ο Stoxx 600, που έχει ήδη επηρεασθεί αρνητικά από τις ανησυχίες για ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ, κινείται σε τροχιά για να καταγράψει απώλειες πάνω από 2% στην εβδομάδα.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση