HomeHL-EconomyΧρήστος Μεγάλου: Χρηματοδοτήσεις ένα δισ. στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Χρήστος Μεγάλου: Χρηματοδοτήσεις ένα δισ. στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Τη συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς με διεθνή οργανισμό που προωθεί την ανταγωνιστικότητα ανακοίνωσε ο CEO της τράπεζας. Οι ΜμΕ μπορούν να ωφεληθούν από τη νέα συμφωνία. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να βγούμε ουσιαστικά από την κρίση, υπογράμμισε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το πρώτο εταιρικό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (Global Federation of Competitiveness Councils – GFCC) ενός διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού που προωθεί την καινοτομία και την ανταγωνιστικότητα είναι η Τράπεζας Πειραιώς

Οπως ανακοίνωσε την Παρασκευή, σε εκδήλωση στο πλαίσιο του Delphi Economic Forum, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, «μέσω της συνεργασίας θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους πελάτες μας και τον όμιλό μας, ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί και πιο ανθεκτικοί».

Ο κ. Μεγάλου είπε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που μπορούν να επωφεληθούν από τη νέα συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς «είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την Ελλάδα καθώς συνεισφέρουν το 99% της απασχόλησης και το 85% της προστιθέμενης αξίας».

Οπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, «αυτό που θέλουμε να πετύχουμε μέσω της συνεργασίας με στελέχη του GFCC είναι να προχωρήσουμε σε κάποια πρακτικά βήματα για το τι μπορούμε να κάνουμε για τους πελάτες μας και την Πειραιώς.

Σε ποιους τομείς δραστηριότητας πρέπει να επικεντρωθούμε για να προάγουμε την ατζέντα της καινοτομίας. Να διασφαλίσουμε πως θα αναπτυχθεί το οικοσύστημα της καινοτομίας, με στήριξη νέων επιχειρήσεων, αλλά και της ελληνικής βιομηχανίας, ώστε να γίνει περισσότερο εξωστρεφής. Σημαντική είναι και η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στο οικοσύστημα καθώς εκεί είναι που δημιουργούνται οι ιδέες».

Το 2017 ήταν το πρώτο έτος μιας αναιμικής ανάπτυξης, είπε ο κ. Μεγάλου, αλλά «και πάλι ήταν καλύτερο από αυτό που είχαμε τα τελευταία χρόνια. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να βγούμε ουσιαστικά από την κρίση. Υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα και στη χώρα μας, όπως σε Κρήτη, Αθήνα, Πειραιά, όπου τα πανεπιστήμια κάνουν βήματα για να συνδεθεί η εκπαιδευτική κοινότητα με τις επιχειρήσεις».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα βήματα που κάνει η Πειραιώς, ώστε να γίνει περισσότερο ανταγωνιστική και να στηρίξει περισσότερο την οικονομία, με μείωση του λειτουργικού κόστους (και μέσω του προγράμματος εθελουσίας που «πάει πολύ καλά» όπως είπε), μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, περιορισμό της έκθεσης στον ELA.

«Πρόκειται για συνεχή προσπάθεια», τόνισε, και πρόσθεσε πως από το τέλος του 2018, η αναλογία δανείων προς καταθέσεις θα είναι κοντά στο 100%, πολύ μακριά από το 120%, κάτι που θα επιτρέψει στην τράπεζα να προχωρήσει σε νέες χρηματοδοτήσεις». Ο κ. Μεγάλου είπε πως περί το ένα δισ. ευρώ νέων χρηματοδοτήσεων θα κατευθυνθούν προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η κα Sabina Dziurman, επικεφαλής Κύπρου και Ελλάδας στην EBRD (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης), ανακοίνωσε πως η τράπεζα προχωρά σε ένα πρόγραμμα υποστήριξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, με χρηματοδότηση 20.000-30.000 ευρώ, «ώστε να τις βοηθήσουμε να γίνουν πιο ανταγωνιστικές». Από το νέο πρόγραμμα μπορούν να επωφεληθούν 80-90 εταιρείες.

Η κα Deborah L. Since-Smith, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας των ΗΠΑ και του GFCC, υποστήριξε πως «είναι σημαντικός ο ρόλος της χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στις αλλαγές που έρχονται και πως πρέπει να υπάρξει ρήξη με το μοντέλο που θέλει τους ταλαντούχους Έλληνες να φεύγουν από τη χώρα. Πρέπει να μείνουν στη χώρα.

«Η Ελλάδα είναι υποεπενδυτής στην έρευνα και ανάπτυξη και βρίσκεται πολύ χαμηλά, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει», κατά την πρόεδρο της GFCC. «Εξαιρετικές καινοτομίες συμβαίνουν και σε περιοχές πέραν της Silicon Valley, επειδή υπάρχουν άνθρωποι με όραμα που θέλουν να κάνουν πράγματα για την κοινότητά τους».

Η καινοτομία δεν χρειάζεται να περιορίζεται στην υψηλή τεχνολογία, πρόσθεσε, και επισήμανε πως η Ελλάδα είναι ένας από τους παραγωγούς υψηλής ποιότητας βαμβακιού στον κόσμο, που δεν το ξέρουν πολλοί. Στη Βραζιλία, τρεις κορυφαίοι CEOs έκαναν ολόκληρη καμπάνια και σήμερα ο σύνδεσμος επιχειρηματιών της χώρας στηρίζει 300 καινοτόμες εταιρείες.

Ο Γιάννης Πυροβολάκης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού οργανισμού Innovation Accelerator Foundation (IAF) και δραστήριο στέλεχος του GFCC, επισήμανε το γεγονός πως η χώρα μας «έχει πολύ μεγάλα ταλέντα, μηχανικούς, κάτι που διαπιστώνει κάποιος στα μεγάλα διεθνή πανεπιστήμια όπου συναντά Έλληνες».

Πρόσθεσε πως «μπορούμε να χτίσουμε την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας μέσω της καινοτομίας όχι ξεκινώντας από το μηδέν, αλλά μέσω της συνεργασίας με το αμερικανικό οικοσύστημα».

Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου σε παρέμβασή του μίλησε για την ανάγκη «συμφιλίωσης της γραφειοκρατίας με την ιδέα της καινοτομίας, του πλούτου κ.λπ.». «Είμαστε πολύ μακριά από το σημείο που οι δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούν πως η προσπάθεια κάποιου πρέπει να εκτιμάται και πως η προσέλκυση των πλουσίων στη χώρα θα έχει ωφέλη για την κοινωνία».

Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία με σειρά πρωτοβουλιών τον τελευταίο χρόνο φέρνουν τα κεφάλαια των Ιταλών στην ώρα τους. «Κοντά στον βασιλικό, ποτίζεται και η γλάστρα» κατέληξε.

euro2day.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση