HomeHL-EconomyΕπεκτείνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σε όλη τη χώρα

Επεκτείνονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σε όλη τη χώρα

Επιμένουν Ντράγκι και Νουί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Αγκάθι» για την κυβέρνηση συνεχίζουν να παραμένουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Οι θεσμοί συνδέουν άμεσα την εκταμίευση της δόσης με την πορεία και την εξέλιξη των πλειστηριασμών, ως ύστατο μέτρο μείωσης των «κόκκινων» δανείων. Η κατάσταση είναι τεταμένη διότι έχει ξεκινήσει ο και ο έλεγχος των συστημικών τραπεζών, μέσα από τη διαδικασία των stress test.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει πριν λίγες ημέρες  πως θα πρέπει να διασφαλιστεί η συνεχής και απρόσκοπτη υλοποίηση τους. Χαρακτηριστικά ο κ. Ντράγκι είχε σημειώσει ότι «χρειάζεται αξιολόγηση για να επιβεβαιωθεί ότι θα υπάρχει συνεχής και απρόσκοπτη υλοποίηση χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της προέδρου του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντανιέλ Νουί, η οποία επεσήμανε ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα πρέπει να επεκταθούν σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και να μην πραγματοποιούνται μόνο σε ορισμένες περιφέρειες. Ενδεικτικά τόνισε πως το νέο σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών πρέπει να καλύψει όλη την Ελλάδα και πως οι ελληνικές αρχές πρέπει να προστατέψουν τους συμβολαιογράφους από επιθέσεις.

Έτσι, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία θα επιτρέπει στους συμβολαιογράφους της Αθήνας να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς ακόμη και στην επαρχία.

Ήδη στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν ανέβει πάνω από 2.000 πλειστηριασμοί εκ των οποίων πάνω από 330 θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα, ενώ για ολόκληρο τον Μάρτιο έχουν αναρτηθεί ήδη 886 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου για την 28η Φεβρουαρίου όπου είχαν προγραμματιστεί να εκτελεστούν 261 πλειστηριασμοί πανελλαδικά. Από αυτούς, 76 κρίθηκαν γόνιμοι, 50 πλειστηριασμοί ανεστάλησαν κατόπιν συνεννόησης των οφειλετών και του επισπεύδοντα και 135 κηρύχθηκαν άγονοι και θα επαναληφθούν εν ευθέτω χρόνω.

Σε όλα αυτά προστίθενται και τα στοιχεία της έκθεσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), Γιάννη Στουρνάρα όπου ένα στα τρία δάνεια που ρυθμίζεται από τις τράπεζες ξανακοκκινίζει μέσα σε τρείς μήνες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σύντομα οι τράπεζες θα έρθουν αντιμέτωπες με μια νέα γενιά «κόκκινων δανείων» και οι υπερχρεωμένοι δανειολήπτες με ένα νέο κύμα πλειστηριασμών.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Μαίου οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων επεκτείνονται και για οφειλές προς στο Δημόσιο. Πρόκειται για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που χρωστούν φόρους, τέλη και φοροπρόστιμα πάνω από 50.000 ευρώ ο καθένας.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση