HomeHL-9Πλήγμα και στο Ηράκλειο το παραεμπόριο ψωμιού

Πλήγμα και στο Ηράκλειο το παραεμπόριο ψωμιού

«Ναι στους ελέγχους, αλλά για όλους» λέει στο cretapost ο Μαν. Βολανάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σοβαρές διαστάσεις και σε τοπικό επίπεδο έχει πάρει το παραεμπόριο ψωμιού και αρτοσκευασμάτων, φαινόμενο που γιγαντώνεται με την πάροδο του χρόνου, καταφέρνοντας πλήγμα στον κλάδο των αρτοποιών του νομού.

«Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη» λέει στο cretapost.gr ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών νομού Ηρακλείου «Η Δήμητρα» Μανόλης Βολανάκης «επειδή δεν υπάρχουν οι έλεγχοι που απαιτούνται».

psomi

Στο Ηράκλειο σήμερα, λειτουργούν περίπου 70 φούρνοι – αρτοποιεία, με επαγγελματική παράδοση χρόνων για τους περισσότερους, καθώς πρόκειται για τέχνη που «παραδίδεται» από γενιά σε γενιά, ειδικά αν η πατρογονική επιχείρηση ήταν επιτυχημένη από το παρελθόν. «Τα αρτοποιεία στο Ηράκλειο» διευκρινίζει ο κ. Βολανάκης «όπως κάθε επιχείρηση του είδους, υπόκειται σε ελέγχους συνεχείς από τις αρμόδιες υπηρεσίες και ο αρτοποιός όπως και κάθε επιχειρηματίας έχει ένα πλήθος υποχρεώσεων οικονομικών και φορολογικών να διευθετήσει. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει, αλλά οι νόμοι δεν τηρούνται, κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα» σημειώνει.

Έτσι, πέρα από το πλήθος των δυσχερειών που έχει προκαλέσει στον κλάδο ο αναπτυξιακός νόμος, το ζήτημα του παραεμπορίου παίρνει διαστάσεις θέτοντας σε κίνδυνο και τον ίδιο τον καταναλωτή που δεν είναι σε θέση να ελέγξει την ποιότητα του αρτοσκευάσματος το οποίο και αγοράζει από τον άγνωστο πλανόδιο ή από όποιον τον προσεγγίζει πουλώντας του σε «συμφέρουσα τιμή» αμφίβολης προέλευσης προϊόντα.

psomi1

Πρόκειται στην ουσία για αρτοσκευάσματα, όπως ψωμί, παξιμάδια ως επί το πλείστον και άλλα, που παρασκευάζονται άγνωστο σε ποιες εγκαταστάσεις, με τι προδιαγραφές και τι πρώτες ύλες και στη συνέχεια διατίθενται στον δρόμο, στις παρυφές των λαϊκών αγορών, σε καφενεία και χώρους εστίασης της υπαίθρου – και όχι μόνο – χύμα, χωρίς ετικέτα και φυσικά χωρίς… παραστατικά και αποδείξεις, πάντα με το πρόσχημα της συμφέρουσας συνάρτησης ποιότητας – τιμής.

«Ο οποιοσδήποτε σήμερα» λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών «μπορεί να βγάλει μα προθήκη στον δρόμο και να διαθέτει στον κόσμο ψωμιά, παξιμάδια ή σάντουιτς, χωρίς να λειτουργεί κανένας ελεγκτικός μηχανισμός. Αντιθέτως οι νόμιμοι αρτοποιοί που έχουν την ευθύνη λειτουργίας μιας επιχείρησης δέχονται συνεχείς ελέγχους. Είναι μια κατάσταση χρόνια που κάποτε θα πρέπει να σταματήσει».

Διαφήμιση
Διαφήμιση