HomeΚΡΗΤΗΗμέρα κινητοποίησης για τους δασκάλους η αυριανή

Ημέρα κινητοποίησης για τους δασκάλους η αυριανή

Τρίωρη στάση εργασίας προκήρυξε ο Σύλλογος «Ν. Καζαντζάκης»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην αυριανή κινητοποίηση της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα συμμετέχει και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» με αφορμή την κήρυξη από τη Διδασκαλική Ομοσπονδίας Ελλάδας τρίωρης στάσης εργασίας τις τρεις τελευταίες ώρες του πρωινού και τις τρεις πρώτες του απογευματινού προγράμματος.

Έτσι, ο σύλλογος με τη σειρά του αποφάσισε την κήρυξη μίας επιπλέον τρίωρης στάσης εργασίας, τις τρεις πρώτες ώρες του πρωινού προγράμματος, δηλαδή από τις 8 έως τις 11 το πρωί, προκειμένου η πανελλαδική κινητοποίηση να μετατραπεί σε 24ωρη για όλους τους εκπαιδευτικούς, δασκάλους και νηπιαγωγούς.

Στη σχετική ανακοίνωση του συλλόγου για τα αιτήματα της κινητοποίησης επισημαίνονται τα εξής:

Οι  μηδενικοί διορισμοί  των τελευταίων χρόνων στην εκπαίδευση,  έχουν μειώσει  τραγικά το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό στο δημόσιο σχολείο. Η εργασιακή ανασφάλεια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στη στέγασή τους και η άνιση αντιμετώπιση σε ότι αφορά τα δικαιώματά τους (άδειες κύησης-ανατροφής κ.α.) αποτελούν κορυφαία ζητήματα που κάθε χρόνο εντείνονται. Πάγιο αίτημα μας  ήταν και είναι η πραγματοποίηση  μόνιμων, μαζικών διορισμών για όλες τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου.

Τα νέα μέτρα του Υπουργείου Παιδείας οδηγούν σε επιδείνωση του προβλήματος. Οι νέες συγχωνεύσεις, σε συνδυασμό με όλο το πλέγμα των ρυθμίσεων των τελευταίων ετών (στοχευμένη υποβάθμιση και σταδιακή αποδόμηση του ολοήμερου νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου, δραστικός περιορισμός δημιουργίας νέων τμημάτων μέσω των 3μελών επιτροπών εγγραφών του Π.Δ. 79/2017 κ.α.) καθώς και με το, ανοικτό, ενδεχόμενο του αποχαρακτηρισμού της 1ης ώρας του Ολοήμερου Προγράμματος ως διδακτικής, οδηγούν σε μηδενικές ανάγκες διορισμών.

Η αδιοριστία είναι πλέον γεγονός και οι «μόνιμοι» αναπληρωτές με τα περιορισμένα δικαιώματα καθιερώνεται ως ο βασικός τύπος εργασιακής σχέσης στο δημόσιο σχολείο.

Η μισθολογική εξαθλίωση, η χειροτέρευση του εργασιακού καθεστώτος, η δραματική αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η αύξηση του διδακτικού ωραρίου (βλέπε νηπιαγωγείο) και ο φόβος για οριζόντια αύξηση του διδακτικού ωραρίου στην εκπαίδευση, συνθέτουν το τραγικό τοπίο της καθημερινότητας των εκπαιδευτικών.                                                                         

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά σε αυτή την κινητοποίηση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση