HomeHL-GreeceΖάεφ: Παράλογη η απαίτηση της Ελλάδας για αλλαγή Συντάγματος

Ζάεφ: Παράλογη η απαίτηση της Ελλάδας για αλλαγή Συντάγματος

«Απειλεί να τορπιλίσει τη συμφωνία»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παράλογη χαρακτηρίζει ο Ζόραν Ζάεφ την απαίτηση της Ελλάδας για τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, ώστε να καταστεί σαφές ότι τα Σκόπια δεν τρέφουν αλυτρωτικές βλέψεις.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι η αξίωση της Αθήνας απειλεί να τορπιλίσει τη συμφωνία που επιθυμούν, όπως λένε, και οι δύο πλευρές.

«Είμαι αισιόδοξος. Είναι πολύ δύσκολο το γνωρίζουμε. Αλλά θα ήταν έξυπνο να βρουν οι δυο πλευρές τη λύση το συντομότερο δυνατόν. Τώρα η νέα απαίτηση της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε το Σύνταγμά μας. Αλλά το Σύνταγμα είναι ένα κείμενο εσωτερικών κανόνων. Δεν έχει επιπτώσεις στο εξωτερικό. Και σε κάθε περίπτωση μια αλλαγή του Συντάγματος δεν θα συνιστούσε τελική εγγύηση, γιατί μια νέα κυβέρνηση μπορεί στο μέλλον να το αλλάξει εκ νέου», δήλωσε.

Ο κ.Ζάεφ είπε ότι η κυβέρνησή του είναι κοντά στην επίλυση του ζητήματος του ονόματος με την Ελλάδα και δήλωσε ανοικτός για διαπραγματεύσεις ως προς τέσσερα ονόματα: Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια), Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία και Μακεδονία του Βαρδάρη.

Αναφερόμενος στις δυσκολίες εξεύρεσης στήριξης από την αντιπολίτευση για την επικύρωση της συμφωνίας και στις δύο χώρες, είπε: «Υπάρχει πολύς εθνικισμός, πολλή κριτική, άτομα και ομάδες που αντιτίθεται σε μια συμφωνία και στις δύο χώρες».

Πρόσθεσε δε ότι πρόθεση της ΠΓΔΜ είναι να προχωρήσει στην ένταξή της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, παρά τις ρωσικές ενστάσεις για την επέκταση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

«Η Ρωσία δεν αντιτίθεται στην ένταξή μας στην ΕΕ, αλλά δεν είναι τόσο θετική στην ένταξή μας στο ΝΑΤΟ. Έχουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Πρέπει να γνωρίζουν ότι η χώρα μας δεν έχει εναλλακτική από την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», τόνισε.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση