HomeΓΝΩΜΕΣΕπικοινωνιακή φιέστα με θέμα: «Έξοδος & Ανάπτυξη με την κοινωνία σύμμαχο»

Επικοινωνιακή φιέστα με θέμα: «Έξοδος & Ανάπτυξη με την κοινωνία σύμμαχο»

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Β. Παπαδάκης Νοσηλευτής –Οικονομολόγος

Στον απόηχο της εκδήλωσης με θέμα: «ΕΞΟΔΟΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΜΜΑΧΟ» στις 23/2/2018 στο Ηράκλειο Κρήτης ,  όπου ο  υπουργός οικονομικών  κ. Τσακαλοτος απευθύνθηκε στους τοπικούς και παραγωγικούς φορείς, μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του Τεχνικού Επιμελητηρίου και του Επιμελητηρίου Ηρακλείου, «ξεδιπλώνοντας» το σχέδιο και δράσεις  της κυβέρνησης  για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη, κατ εμέ τα  έργα και ημέρες  των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, θα ήθελα αμερόληπτα να θέσω τους παρακάτω  προβληματισμούς:

Για ποια « Έξοδος » ομιλεί ο κ Τσακαλοτος  και με Ποια κριτήρια ;

Ο κ. Τσακαλώτος υπέγραψε τον Ιούνιου του 2017 μέτρα που δεσμεύουν την Ελλάδα για διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και ακολούθως ίσο ή πάνω από 2% του ΑΕΠ στο διάστημα από το 2023 έως και το 2060

Πως μπορεί να μιλά ένας υπουργός  για προσπάθεια ανάπτυξης, όταν επί υπουργίας του από  την μελέτη των  στοιχείων της Eurostat και της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι:

  • ο κίνδυνος της φτώχειας στην Ελλάδα έχει αυξηθεί και φτάνει το 35,6% το 2016,
  • το ποσοστό ατόμων με υλικές στερήσεις από 21,8% το 2008 διαμορφώνεται στο 38,5% το 2016,
  • η ανισοκατανομή του εισοδήματος (συντελεστής Gini) αυξήθηκε και φτάνει το 34,3% το 2016,

Πως μπορεί να ομιλεί  ένας υπουργός  για ανάπτυξη σε μια χώρα ,

  • όταν έχουμε αύξηση του εθνικού και του εναρμονισμένου ΔΤΚ ( Δείκτη Τιμών Καταναλωτή),
  • όταν αποδεδειγμένα έχει επηρεαστεί αρνητικά  η μέση καταναλωτική δαπάνη,
  • όταν έχουμε κοινώς παραδεκτό (εκτός κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) υπερφορολόγηση,
  • όταν έχουμε μείωση   του μέσου εισοδήματος, σε πραγματικούς όρους ,
  • όταν έχουμε σημαντική  αύξηση  του ποσοστού της ανισότητας   και  αύξηση των δεικτών της απόλυτης φτώχειας.
  • Όταν το ποσοστό της καταγεγραμμένης ανεργίας, φτάνει στο υψηλό ποσοστό  του 24.9%, (Eurostat 2017),
  • Όταν η κυβέρνηση αυτή έχει και συνεχίζει  να ενοχοποιεί    την  επιχειρηματικότητα και την καινοτομία  δίνοντας έμφαση στον κρατισμό , στο πελατειακό κράτος  στην αδιαφάνεια, στην νομική πολυπλοκότητα των διαδικασιών και δυσκολία  αδειοδότησης στο επιχειρείν , στην έλλειψη ρευστότητας , στα capital controls κλπ
  • Όταν η Ελλάδα έχει το υψηλότερο χρέος στην Ε.Ε.  καθώς επί του 177,4% του ΑΕΠ, το 143,5% είναι δάνεια και η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα  το ουσιαστικό για την εξεύρεση λύσης  του
  • και επίσης όταν η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη αύξηση του  λόγου χρέους προς ΑΕΠ  (+1,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017)

Έχοντας υπόψη τα παραπάνω και την ομιλία του κ. Τσακαλοτου  μπορεί με ασφάλεια να πει  κανείς ότι:

  • Ο κ. Τσακαλώτος προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αναπαράγοντας  γενικά και αόριστα το γνωστό αφήγημα της ανάπτυξης  η οποία …<<θα έρθει>> με τις προσπάθειες της κυβέρνησης.
  • Ότι ως υπουργός  παρουσιάζεται : να μην  αφουγκράζεται και κατανοεί  ως οφείλει, τις ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας,  να μην έχει όραμα, σχέδιο ρεαλιστικό, να μην  μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και ούτε να  τη μεταλαμπαδεύει καθώς  καλύπτει τα όποια λάθη και αδυναμίες των πολιτικών της Κυβέρνησης. Είναι γνωστά πλέον τα εκατοντάδες καταστροφικά <<λάθη>> σε επίπεδο οικονομίας και όχι μόνο,  που έχουν γίνει και που συνεχίζουν να γίνονται και που τα πληρώνουμε όλοι, «λάθη» που κρατάνε την οικονομία και χώρα στο τέλμα, με ότι αυτό συνεπάγετε σε όλα τα επίπεδα.

Συνοψίζοντας Θα σταθώ  περά των παραπάνω  αλλά και στον αντίποδα αυτών,  σε ένα δυο σημεία της ομιλίας του κ. υπουργού, την οποία όπως είπα  θα χαρακτήριζα εκτός από γενική και αόριστη, προσβλητική για την νοημοσύνη μας καθώς :

  • είπε το  ΤΡΑΓΙΚΟ …οτι δεν έχουμε υπερφορολόγηση στη χώρα … καθώς  «η φορολογία στην Ελλάδα είναι στο μέσο όρο στη Ευρώπης»…
  • απέφυγε να πει κάτι για τους ηλεκτρονικούς Πλειστηριασμούς και τις επιχειρήσεις σε ερώτηση.
  • Μας μίλησε για <<ανάπτυξη >> με <<την κοινωνία μαζί >>,σε μια κοινωνία και σε μια αγορά που πεθάνει  κάθε μέρα και ποιο πολύ με τις πολιτικές τους, την οποία κοινωνία έχει η κυβέρνηση κοροϊδέψει αλλεπάλληλες φόρες προεκλογικά και μετεκλογικά .

… και σημειολογικά γύρω γύρο από το ξενοδοχείο που μίλησε για <<ανάπτυξη >> με <<την κοινωνία μαζί >>ήταν τα ΜΑΤ … είναι και αυτό μια εικόνα που αποδεικνύει ότι δεν έχεις και δεν  είσαι με την κοινωνία μαζί .

Κλείνοντας  ένα  θα ήθελα να  πω στον κύριο υπουργό και  στους υποστηρικτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ  …. Ζούμε, καταλαβαίνουμε  και καθημερινά βιώνουμε και πληρώνουμε  τις  αποτυχίες των πολιτικών  της Κυβέρνηση σας (ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ), ο λαός  καταλάβετε το δεν  αντέχει άλλο εσάς και αυτές τις πολιτικές .

Επίσης νομίζω  δε ότι  η κομματική  προπαγάνδα διαμέσου επιμελητηρίων δεν πιάνει τόπο στην εποχή μας .

Διαφήμιση
Διαφήμιση