HomeHL-9Την πλάτη «γυρίζουν» οι Κρητικοί στα γενόσημα φάρμακα

Την πλάτη «γυρίζουν» οι Κρητικοί στα γενόσημα φάρμακα

Τι φοβούνται - Προτιμούν τα πρωτότυπα κι ας έχουν υψηλότερο κόστος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επιφυλακτικοί παραμένουν οι Κρητικοί σχετικά με τη λήψη γενόσημων φαρμάκων και επιλέγουν να αγοράζουν τα πρωτότυπα ακόμη κι αν καλούνται να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, προκειμένου να τα προμηθευτούν.

Αν και τα γενόσημα σκευάσματα έχουν κερδίσει το έδαφος έναντι των πρωτοτύπων στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στη χώρα μας οι πολίτες δεν τα εμπιστεύονται ακόμη και σήμερα, που η κυκλοφορία τους έχει διαδοθεί περισσότερο σε σχέση με τα παλαιότερα χρόνια, λόγω της έλλειψης επαρκούς πληροφόρησης.

farmaka1

Οι Κρητικοί δεν εμπιστεύονται τα γενόσημα, καθώς ουδέποτε μέχρι τώρα υπήρξε σωστή ενημέρωση από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να μάθουν τι ακριβώς σημαίνει γενόσημο φάρμακο.

Τη στιγμή που ένα μεγάλο ποσοστό της τάξεως του 80% των ασφαλισμένων στη Γερμανία χρησιμοποιούν γενόσημα φάρμακα, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό φτάνει μετά βίας το 21%, όπως αναφέρει, μιλώντας στο cretapost ο Πρόεδρος των Φαρμακοποιών Ηρακλείου Γιάννης Τσικανδυλάκης.

“ Τα γενόσημα έχουν ακριβώς την ίδια δραστική ουσία με τα πρωτότυπα, απλά η διαφορά τους είναι στα έκδοχα. Στη Γερμανία το 80% των πολιτών χρησιμοποιούν γενόσημα φάρμακα, ενώ στην Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 21%. Ο κόσμος φοβάται. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι συνθήκες παραγωγής των φαρμάκων αυτών και εδώ στην Ελλάδα η αλήθεια είναι ότι έχουμε πολύ καλή ποιοτικά παραγωγή γενόσημων φαρμάκων” επισημαίνει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον κ. Τσικανδυλάκη ο κόσμος διακατέχεται από μία φοβία για τα συγκεκριμένα σκευάσματα, λόγω έλλειψης σωστής πληροφόρησης, θεωρώντας τα “κάτι άγνωστο”.

farmaka2

Ο ίδιος επιρρίπτει ευθύνες σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, αναφέροντας ότι θα έπρεπε να το κοινοποιήσουν σωστά και ο κόσμος να ενημερωθεί.

“Ο κόσμος έχει φοβία. Δεν το κοινοποίησαν και δεν το προώθησαν σωστά, με αποτέλεσμα ο κόσμος να φοβάται. Ευθυνόμαστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς γι’ αυτήν την κατάσταση. Πρέπει να εξηγήσουμε στον κόσμο, τι σημαίνει να παίρνει γενόσημο φάρμακο” αναφέρει ο Πρόεδρος των φαρμακοποιών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσικανδυλάκη, η πλειοψηφία των πολιτών προτιμά να αγοράζει τα πρωτότυπα φάρμακα, τη στιγμή που η τιμή τους είναι αρκετά υψηλότερη, παρά να επιλέξει κάποιο γενόσημο σκεύασμα, αλλά υπάρχουν και εκείνοι, οι οποίοι επιλέγουν τα γενόσημα, ακριβώς επειδή η τιμή τους είναι πιο συμφέρουσα για το πορτοφόλι τους, εν μέσω της οικονομικής κρίσης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση