HomeHL-Greece«Βολές» δικαστών κατά Θάνου

«Βολές» δικαστών κατά Θάνου

«Θεσμικό ατόπημα» η παρέμβασή της στην υπόθεση Novartis

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δριμύ «κατηγορώ» κατά της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου και νυν προϊσταμένης του νομικού γραφείου του πρωθυπουργού Βασιλικής Θάνου εξαπέλυσαν ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Νίκος Σαλάτας και ο εκπρόσωπος της Ένωσης Χαράλαμπος Σεβαστίδης.

Τα στελέχη της ΕΔΕ χαρακτήρισαν την παρέμβαση της κ. Θάνου για την υπόθεση της Novartis θεσμικό ατόπημα, ενώ υπεραμύνθηκαν της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.

«Δεν είναι μέλημά μας να δώσουμε σωσίβιο στους πολιτικούς», τόνισε μιλώντας στο Θέμα 104,6 ο γενικός γραμματέας της ΕΔΕ και παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση κατά της κ. Θάνου για την παρέμβασή της σχετικά με τη μη νομιμότητα σύγκλησης της Ολομέλειας του Εφετείου προκειμένου η δικογραφία της Novartis να ανατεθεί σε εφέτη-ανακριτή. «Είναι η τελευταία που μπορεί να μιλάει αν είναι νόμιμη η σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου, γιατί κάνουμε σκέψεις τι Ολομέλεια συγκάλεσε για να αυξηθούν τα όρια συνταξιοδότησης των δικαστών. Δεν μπορεί να εκφοβίζει τους δικαστές». Ο κ. Σαλάτας προσέθεσε ότι η δήλωση της κ. Θάνου περιέχει και μια απειλή «όταν λέει ότι η πρωτοβουλία συλλογής υπογραφών για τη σύγκληση της Ολομέλειας του Εφετείου είναι μη νόμιμη». «Αν αυτή η υπόθεση δεν πάει στο Εφετείο, ποια θα πάει; Γιατί έχουν τέτοια ανησυχία; Είναι εκμαυλισμένοι οι 350 δικαστές του Εφετείου Αθηνών; Αυτό θέλουν να πούνε;», κατέληξε ο κ. Σαλάτας διαβλέποντας ότι η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου προσπαθεί ο φάκελος της Novartis να παραμείνει προς διερεύνηση στην εισαγγελέα Διαφθοράς.

 «Δεν έχει δικαίωμα»

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της Ενωσης Χαράλαμπος Σεβαστίδης μιλώντας στον RealFm 97,8 επεσήμανε ότι η υπόθεση της Novartis «είναι ένα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης και γίνεται πολιτική εκμετάλλευση και ταυτόχρονα μπαίνει στη μέση η Δικαιοσύνη για να ενισχύσει κάποιους ισχυρισμούς της μιας ή της άλλης παράταξης». Αναφερόμενος στη δήλωση της κ. Θάνου τη χαρακτήρισε «θεσμικό ατόπημα», καθώς «η κ. Θάνου εκπροσωπώντας ουσιαστικά την εκτελεστική εξουσία δεν έχει κανένα δικαίωμα να παρεμβαίνει σε ένα ζήτημα για το οποίο αποκλειστικά αρμόδια είναι η Ολομέλεια του Εφετείου».

Ο κ. Σεβαστίδης υποστήριξε ότι δεν τίθεται ζήτημα νομιμότητας στον εκ των υστέρων χαρακτηρισμό των μαρτύρων ως «δημοσίου συμφέροντος» και υπεραμύνθηκε των ενεργειών του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά και της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Εν τω μεταξύ, μήνυση κατά των τριών προστατευόμενων μαρτύρων για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης, της ψευδορκίας και της συκοφαντικής δυσφήμισης κατέθεσε ο πρώην βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λιντζέρης. Στη μήνυση υποστηρίζει ότι πρώτη φορά επί των ημερών του στον ΕΟΦ «όλες οι φάσεις, όλες οι διαδικασίες και όλες οι προτεινόμενες τιμές με αναλυτική αιτιολόγηση ανά φάρμακο αναρτώνταν στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ», επισημαίνοντας ότι ο ίδιος δεν είχε την αντικειμενική δυνατότητα να διαμορφώσει ή να επηρεάσει τη τιμή των φαρμάκων. Ο κ. Λιντζέρης αρνείται τα όσα του προσάπτει προστατευόμενος μάρτυρας ότι λειτουργούσε ως «ταμίας του Βενιζέλου», υποστηρίζοντας ότι η αναφορά στον κ. Βενιζέλο υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα και εξυπηρετεί επικοινωνιακές εντυπώσεις.

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση