HomeHL-9Τα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 24 Φεβρουαρίου

Τα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα 24 Φεβρουαρίου

Ο φονικός σεισμός στις Αλκυονίδες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σαν σήμερα, 24 Φεβρουαρίου του 1981, καταγράφεται ο φονικός σεισμός 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στις Αλκυονίδες.

Ο σεισμός άφησε πίσω του 14 νεκρούς με τους Αθηναίους να περνούν τα βράδια τους σε πάρκα και πλατείες.

Δείτε τα υπόλοιπα γεγονότα που έγιναν σαν σήμερα:

Γεγονότα

391: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Α’ απαγορεύει την ειδωλολατρία. Στο πλαίσιο αυτό παύει και η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων, που είχαν ξεκινήσει το 776 π.Χ.

1704: Πεθαίνει ο Μαρκ Αντουάν Σαρπεντιέ, γάλλος συνθέτης της εποχής του μπαρόκ. Η πιο γνωστή σύνθεσή του είναι το πρελούδιο από το «Te Deum, που υιοθετήθηκε ως ύμνος της Eurovision.

1821: Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κυκλοφορεί την επαναστατική προκήρυξη «Μάχου υπέρ πίστεως και πατρίδος», με την οποία ζητά από τους Έλληνες της Μολδαβίας και της Βλαχίας να επαναστατήσουν. Η ενέργειά του αυτή σηματοδοτεί και την επίσημη έναρξη της Επανάστασης στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

1903: Πεθαίνει ο Παναγιώτης Ποταγός, έλληνας γιατρός και εξερευνητής. Εξερεύνησε την Ασία επί πέντε χρόνια και με δαπάνες του Πανεπιστημίου Αθηνών δημοσίευσε τις παρατηρήσεις του σε βιβλίο με τίτλο «Περίληψις περιηγήσεων Ποταγού».

1934: Γεννιέται ο Χρήστος Λαμπράκης, έλληνας εκδότης. (ΔΟΛ)

1955: Γεννιέται ο Στίβεν Πολ Τζομπς, αμερικανός επιχειρηματίας, συνιδρυτής με τον Στιβ Βόσνιακ της Apple Computer.

1964: Δημοσιεύματα του ελληνοκυπριακού Τύπου αποκαλύπτουν μυστικό σχέδιο των Τούρκων, σύμφωνα με το οποίο στον μελλοντικό τουρκοκυπριακό τομέα θα περιληφθούν η Αμμόχωστος, η Κυρήνεια και η μισή Λευκωσία.

1975: Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αβέρωφ, ανακοινώνει την καταστολή συνωμοτικής κίνησης στο στράτευμα. (Πραξικόπημα της Πιτζάμας)

1981: Ο Εγκέλαδος χτυπά τις Αλκυονίδες με 6,6 Ρίχτερ, αφήνοντας πίσω του 14 θύματα και τους Αθηναίους να περνούν αρκετά βράδια στα πάρκα και τις πλατείες της πόλης.

1984: Πεθαίνει ο Κούλης Στολίγκας, έλληνας ηθοποιός, από τους χαρακτηριστικούς ρολίστες της «χρυσής εποχής» του ελληνικού κινηματογράφου.

1989: Γεννιέται ο Κώστας Κουφός, ελληνοαμερικανός μπασκετμπολίστας, που αγωνίζεται στο ΝΒΑ.

2012: Ο Πάνος Καμμένος, μετά την αποχώρησή του από τη Νέα Δημοκρατία λόγω «μνημονίων», ιδρύει νέο πολιτικό σχηματικό, με την ονομασία «Ανεξάρτητοι Έλληνες».

Διαφήμιση
Διαφήμιση