HomeHL-CultureΓαλλία: Βρέθηκε πίνακας του Ντεγκά που είχε κλαπεί το 2009

Γαλλία: Βρέθηκε πίνακας του Ντεγκά που είχε κλαπεί το 2009

Σε βαλίτσα σε ένα λεωφορείο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Κλάπηκε το 2009, σε έκθεση μουσείου στη Μασσαλία και εντοπίστηκε σε μια βαλίτσα, στο χώρο αποσκευών ενός λεωφορείου. Ο λόγος για τον πίνακα που δημιούργησε το 19ο αιώνα ο Εντγκάρ Ντεγκά, με τίτλο  «Les Choristes», που κατάφεραν να εντοπίσουν εκ νέου οι γαλλικές αρχές, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Πολιτισμού και Οικονομικών.

Ο πίνακας ανήκει στο Μουσείο Ορσέ, που τον είχε παραχωρήσει στο Μουσείο Καντινί στη Μασσαλία. Όταν εκλάπη, δεν διαπιστώθηκε ίχνος διάρρηξης.

Ο πίνακας εντοπίστηκε στις 16 Φεβρουαρίου μέσα σε μια βαλίτσα, όταν οι τελωνειακές αρχές πραγματοποιούσαν έλεγχο σε σταθμευμένο λεωφορείο, σε μια περιοχή ανατολικά του Παρισιού. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση βρήκαν «ένα έργο που έφερε την υπογραφή ‘Ντεγκά’, της οποίας κανείς από τους επιβάτες δεν δήλωνε ιδιοκτήτης».

Τι έδειξε η πραγματογνωμοσύνη

Ο πίνακας κατασχέθηκε ενώ πραγματοποιήθηκε εμπειρογνωμοσύνη,. «Τα πρώτα στοιχεία της εμπειρογνωμοσύνης επιτρέπουν να πούμε πως πρόκειται πράγματι για το έργο που αναζητούσαμε», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση των δύο υπουργείων.

Τη χαρά τους για τον εντοπισμό του πίνακα εξέφρασαν οι αρμόδιοι υπουργοί.

Αξίας 800.000 ευρώ

Την περίοδο της κλοπής του, ο πίνακας, διαστάσεων 32 επί 27 εκατοστά, που δημιουργήθηκε το 1877, είχε αποτιμηθεί ότι άξιζε 800.000 ευρώ. Από την πλευρά του το προσωπικό του μουσείου της Μασσαλίας είχε εκτιμήσει την αξία του στα «30 εκατ. ευρώ», όμως η εισαγγελία είχε κάνει λόγο για «σύγχυση».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το Μουσείο Ορσέ εξήγησε την Τρίτη ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει αυτούς τους αριθμούς: «Είναι οι ασφαλιστικές τιμές και δεν είναι ανακοινώσιμες».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση