HomeΚΟΣΜΟΣΕκσκαφείς ισοπέδωσαν δεκάδες χωριά των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ

Εκσκαφείς ισοπέδωσαν δεκάδες χωριά των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ

Για «σχέδιο επαναπατρισμού» κάνει λόγο η κυβέρνηση της χώρας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εξαφανίστηκαν από τον χάρτη, όπως δείχνουν δορυφορικές εικόνες, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεκάδες χωριά της μειονότητας των Ροχίνγκια, στη δυτική Μιανμάρ.

Εκσκαφείς ισοπέδωσαν τα χωριά αυτά, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες της οργάνωσης από το «πριν» και το «μετά».

«Πολλά από αυτά τα χωριά έγιναν θέατρο ωμοτήτων εναντίον των Ροχίνγκια και θα έπρεπε να διατηρηθούν προκειμένου οι εμπειρογνώμονες που διόρισε ο ΟΗΕ να μπορέσουν να τις ερευνήσουν», όπως δήλωσε ο διευθυντής του HRW στην Ασία Μπραντ Άνταμς.

Βάσει των δορυφορικών εικόνων που συγκέντρωσε η μη κυβερνητική οργάνωση, τουλάχιστον 55 χωριά ισοπεδώθηκαν με εκσκαφείς στην πολιτεία Ραχίν, επίκεντρο των διώξεων εναντίον των Ροχίνγκια.

Σχεδόν 700.000 μέλη της μουσουλμανικής αυτής μειονότητας αναγκάστηκαν το 2017 να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να αναζητήσουν καταφύγιο στο γειτονικό Μπανγκλαντές προκειμένου να γλιτώσουν από τις διώξεις του βιρμανικού στρατού, υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Η κυβέρνηση της Μιανμάρ διαβεβαιώνει ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο «σχεδίου για τον επαναπατρισμό» των Ροχίνγκια, το οποίο όμως αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό οι ειδικοί και οι ΜΚΟ.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση