HomeHL-9Τα Χανιά “θωρακισμένα” από τη λειψυδρία παρά τις μειωμένες βροχοπτώσεις

Τα Χανιά “θωρακισμένα” από τη λειψυδρία παρά τις μειωμένες βροχοπτώσεις

Μετά από μελέτη του Πολυτεχνείου Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

“Θωρακισμένα” φαίνεται ότι είναι τα Χανιά από τη λειψυδρία που “απειλεί” ολόκληρο το νησί κατά την περίοδο του καλοκαιριού, καθώς παρά τις μειωμένες βροχοπτώσεις, που έχουν παρατηρηθεί καθ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, τα αποθέματα νερού της λίμνης Αγυιάς είναι αρκετά ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην ύδρευση και την άρδευση περιοχών που καλύπτει η λίμνη.

Αυτό τονίστηκε από τον Διευθυντή Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρίνο Κριτσωτάκη, μετά και την παρουσίαση μελέτης που εκπόνησε το Πολυτεχνείο Κρήτης σχετικά με τις πηγές της λίμνης Αγυιάς.

«Έχουν γίνει τα κατάλληλα έργα και γεωτρήσεις που μας δίνουν ένα πολύ υψηλό δυναμικό, που σε ετήσια βάση φθάνει τα 7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ανά γεώτρηση» ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι “ κάθε φορέας που διαχειρίζεται νερό θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες του”.

Τη μελέτη παρουσίασε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Νίκος Νικολαϊδης, λέγοντας ότι

“οι πηγές της Αγυιάς, κατά μέσο όρο δίνουν 66 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερό τον χρόνο. Με το υπάρχον σύστημα κάθε χρόνο λαμβάνονται, κατά μέσο όρο, 26 έως 28 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Η Αγιά είναι ένας φυσικός ταμιευτήρας, που έχει πάρα πολύ νερό. Αν δεν είχαμε τις γεωτρήσεις και σταματούσε να βρέχει για 20 χρόνια, η πηγή θα συνέχιζε να τρέχει”

Στόχος της μελέτης είναι να δημιουργηθεί ένα μοντέλο διαχείρισης του νερού, να μετρηθεί το ποσοστό του νερού που πηγαίνει προς τη θάλασσα και να υπολογισθεί με ακρίβεια η ποσότητα που απαιτείται ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα.

Διαφήμιση
Διαφήμιση