HomeΚΟΣΜΟΣΜαλί: Τουλάχιστον 10 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε επιχείρηση των γαλλικών ένοπλων δυνάμεων

Μαλί: Τουλάχιστον 10 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν σε επιχείρηση των γαλλικών ένοπλων δυνάμεων

Σύμφωνα με το επιτελείο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περίπου «δέκα τζιχαντιστές» σκοτώθηκαν το Σάββατο στο βορειοανατολικό Μαλί, κατά τη διάρκεια επιχείρησης των γαλλικών ένοπλων δυνάμεων, τρεις ημέρες μετά τον θάνατο τουλάχιστον άλλων 10 «μαχητών του εχθρού» σε χωριστή επιχείρηση στα σύνορα του Μαλί και της Αλγερίας, γνωστοποίησε το βράδυ της Πέμπτης το επιτελείο των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων.

Τη 12η Φεβρουαρίου, έπειτα από μια επίθεση σε χωριό που απέχει περίπου 100 χλμ. ανατολικά της Γκάο, που είχε αποτέλεσμα να «δολοφονηθούν προεστοί της περιοχής», μια «αποστολή αναγνώρισης της Μπαρχάν», της γαλλικής αντιτζιχαντιστικής αποστολής στο Σαχέλ, «αναπτύχθηκε επιτόπου», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του γαλλικού γενικού επιτελείου, ο συνταγματάρχης Πατρίκ Στεζέ, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για την επιχείρηση, πληροφορίες για την οποία δημοσίευσε το βράδυ της Πέμπτης η εφημερίδα Le Parisien.

«Μετά τον εντοπισμό μαχητών που προφανώς ανήκαν στο ΙΚΣ (σ.σ. Ισλαμικό Κράτος στη Σαχάρα), μια αεροπορική επιδρομή που διεξήχθη με ελικόπτερα Tigre και Gazelle επέτρεψε να εξουδετερωθούν περίπου δέκα τζιχαντιστές», ανέφερε και διευκρίνισε ότι υπήρξαν επίσης ανταλλαγές πυρών στο έδαφος, χωρίς οι γαλλικές δυνάμεις να υποστούν απώλειες.

Τρεις ημέρες νωρίτερα, τουλάχιστον 10 φερόμενοι ως τζιχαντιστές σκοτώθηκαν βορειότερα, σε απόσταση περίπου ενός χιλιομέτρου από τα σύνορα με την Αλγερία, σε μια αεροπορική και χερσαία επιδρομή των γαλλικών δυνάμεων εναντίον της Άνσαρ Ντιν, η οποία θεωρείται προσκείμενη στην Αλ Κάιντα, κατά συγκλίνουσες πηγές.

Σύμφωνα με τη γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί, την οποία επικαλέστηκε η Παριζιάν, οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις έχουν «εξουδετερώσει» συνολικά 450 τζιχαντιστές από το καλοκαίρι του 2014, εκ των οποίων 120 σκοτώθηκαν και 150 αιχμαλωτίστηκαν και παραδόθηκαν στις αρχές του Μαλί μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Στον πόλεμο στο Σαχέλ, στον οποίο εμπλέκονται περίπου 4.000 άνδρες των γαλλικών ένοπλων δυνάμεων που συμμετέχουν στην επιχείρηση Μπαρχάν, έχει απώλειες και η Γαλλία. Δύο Γάλλοι σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε την Τετάρτη, όταν εξερράγη αυτοσχέδια νάρκη στο βορειοανατολικό Μαλί.

Εξάλλου, οι γαλλικές δυνάμεις συνέλαβαν την Πέμπτη τέσσερις φερόμενους ως τζιχαντιστές, στο πλαίσιο άλλης μιας επιχείρησης με στόχο την «εξουδετέρωση» μελών του ΙΚΣ -του οποίου ηγείται ο Άντναν Αμπού Ουάλιντ Σαχράουι- κοντά στα σύνορα με τον Νίγηρα, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές προσκείμενες στις ένοπλες δυνάμεις του Μαλί και της Γαλλίας.

Οι δύο θάνατοι της Τετάρτης αύξησαν στους 22 τον αριθμό των γάλλων στρατιωτικών που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Σαχέλ από την έναρξη, σε αυτή την αχανή περιοχή, της επιχείρησης Σερβάλ, τον Ιανουάριο του 2013, που αντικατέστησε η επιχείρηση Μπαρχάν το καλοκαίρι του 2014.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση