HomeΚΟΣΜΟΣΠαράδοση 650 ετών σπάει για πρώτη φορά στη Βουλή των Λόρδων

Παράδοση 650 ετών σπάει για πρώτη φορά στη Βουλή των Λόρδων

Γυναίκα Black Rod ανέλαβε για πρώτη φορά καθήκοντα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καθώς η Σάρα Κλαρκ αναλάμβανε τα καθήκοντά της ως «Lady Usher of the Black Rod», την Τρίτη, μια παράδοση 650 ετών στην ιστορία της βρετανικής Βουλής των Λόρδων έσπαγε για πρώτη φορά.

Όπως γράφει η εφημερίδα Telegraph, η Κλαρκ αναλαμβάνει επισήμως τη θέση που κατείχε ο Ντέιβιντ Λίκι, ο οποίος ήταν «Gentleman Usher of the Black Rod» από το 2011 και συνταξιοδοτήθηκε.

Η Σάρα Κλαρκ ήταν υπεύθυνη της διοργάνωσης του ετήσιου τουρνουά του Γουίμπλεντον, ως διευθύντρια πρωταθλημάτων του All-England Lawn Tennis Club, ενώ είχε επίσης ασχοληθεί με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων και του Μαραθωνίου του Λονδίνου.

Η συγκεκριμένη θέση δημιουργήθηκε το 1348, την εποχή του βασιλιά Εδουάρδου ΙΙΙ, κι αφορούσε τον συντονισμό του έργου του συμβουλίου που είχε συστήσει ο βασιλιάς. Για να ξεχωρίζει ο άνθρωπος που είχε τη θέση αυτή, έπαιρνε ένα εβένινο ραβδί (Black Rod).

Μεταξύ των καθηκόντων του ήταν να καλεί τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων στις ομιλίες του μονάρχη. Το τελετουργικό μάλιστα προβλέπει να του κλείνουν την πόρτα κατάμουτρα, μόλις φτάνει στον χώρο, ως υπενθύμιση των αγώνων των βουλευτών να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους από τον μονάρχη. Εκείνος πρέπει τότε να χτυπήσει την πόρτα τρεις φορές με το ραβδί του για να του επιτραπεί να μπει και να προσκαλέσει τους βουλευτές στη Βουλή των Λόρδων, καθώς ο μονάρχης δεν επιτρέπεται να μπει στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πρακτικά, ο/η Black Rod συντονίζει τους υπαλλήλους που φροντίζουν για την καθημερινή λειτουργία της Βουλής και είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο της πρόσβασης και της διατήρησης της τάξης.

Η Κλαρκ δήλωσε ενθουσιασμένη με την τιμή που έγινε στο πρόσωπό της. «Για πολλά χρόνια είχα την τύχη να δουλεύω στην καρδιά των πιο πολύπλοκων εκδηλώσεων και θεσμών του κόσμου. Η ευκαιρία που μου δίνεται να συμμετάσχω σε μια τόσο έμπειρη και αφοσιωμένη ομάδα είναι ένα μεγάλο προνόμιο» είπε.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση