HomeΚΟΣΜΟΣΑκιντζί: Θα μοιραστούμε το φυσικό αέριο ή θα κάνουμε γεωτρήσεις με την Τουρκία

Ακιντζί: Θα μοιραστούμε το φυσικό αέριο ή θα κάνουμε γεωτρήσεις με την Τουρκία

Δηλώσεις στο CNN Turk

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μιλώντας στο CNN Turk ανέφερε ο πλούτος του φυσικού αερίου στη Κυπριακή ΑΟΖ, είναι κοινός και δεν είναι περιουσία μόνο των Ελληνοκυπρίων.

Υποστήριξε, πως είτε η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συμφωνήσει προσωρινές φόρμουλες συνεργασίας με τους Τουρκοκύπριους διαφορετικά και οι ίδιοι μαζί με την Τουρκία θα ξεκινήσουν δραστηριότητες έρευνας με το γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία.

Κατά τον κ. Ακιντζί «η Ελληνοκυπριακή πλευρά από το 1963 προσπαθεί να γίνει ο ιδιοκτήτης ολόκληρης της επικράτειας της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφήνοντας έξω τους Τουρκοκύπριους και ταυτόχρονα προσπαθεί να επεκτείνει την κυριαρχία της και στη θάλασσα της ανατολικής Μεσογείου και να καρπωθεί μόνη της τον φυσικό πλούτο της ανατολικής Μεσογείου».

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων προειδοποίησε επανειλημμένως και πρότεινε να συσταθεί μία κοινή επιτροπή που θα κάνει από κοινού έρευνες για την ανακάλυψη αυτών των φυσικών πόρων, ώστε να αποφευχθεί η πρόκληση έντασης. Η απάντηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ότι δεν διαπραγματεύεται κυριαρχικά δικαιώματα .

Ο Ακιντζί υποστήριξε ότι στόχος της Λευκωσίας, «είναι να εκμεταλλευτεί μαζί με την Ελλάδα τις τεταμένες σχέσεις που έχει η Τουρκία με κάποιες χώρες της περιοχής και να καλύψει αυτό το κενό. Για παράδειγμα οι συμφωνίες που έκανε με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Ο άλλος στόχος είναι να φέρει την Τουρκία απέναντι σε μεγάλα κράτη και αυτό διαφαίνεται από τις εταιρείες που επέλεξε, όπως η Εxxon mobil των ΗΠΑ, η ΕΝΙ της Ιταλίας και Total της Γαλλίας”.

Πρόσθεσε ότι «θα μπορούσε το φυσικό αέριο να ήταν μια ευκαιρία γέφυρα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και στον μέλλον μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας». «Δια της Τουρκίας θα μπορούσε να πάει στην Ευρώπη αλλά δυστυχώς οι Ελληνοκύπριοι δεν προτίμησαν αυτό τον δρόμο συνεργασίας και προσπαθούν να προκαλέσουν ένταση. Αν δεν θέλουν λύση τουλάχιστον πρέπει να βρουν τρόπους  για να συμφωνήσουν προσωρινές φόρμουλες με τους Τουρκοκύπριους. Διαφορετικά αυτό που θα γίνει είναι όπως εκείνοι βλέπουν σε αυτά τα πεδία ότι έχουν αρμοδιότητα και κάνουν έρευνες και εμείς οι Τουρκοκύπριοι σε συνεργασία με την Τουρκία θα κάνουμε την ίδια προσπάθεια. Όπως είναι γνωστό η Τουρκία έχει αγοράσει γεωτρύπανο τελευταία και οπωσδήποτε θα κάνουμε κι εμείς δραστηριότητες έρευνας. Αυτός ο πλούτος είναι κοινός και δεν είναι περιουσία μόνο των Ελληνοκυπρίων».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση