HomeHL-EconomyΣεντένο: Η «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων κρίσιμη για την έξοδο από το πρόγραμμα

Σεντένο: Η «ιδιοκτησία» των μεταρρυθμίσεων κρίσιμη για την έξοδο από το πρόγραμμα

Εκταμίευση δόσης μετά τα προαπαιτούμενα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την άποψη ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να βγει με επιτυχία από το πρόγραμμα του ESM τον Αύγουστο, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υυποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σήμερα, στις Βρυξέλλες.

«Η Ελλάδα έχει περάσει τα πιο δύσκολα στάδια» ανέφερε ο Μ. Σεντένο, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία είναι ενθαρρυντικά, με την ανάπτυξη να έχει επιστρέψει ήδη από το 2017 και τη χώρα να ανακτά την πρόσβασή της στις αγορές.

Ο Μ. Σεντένο υπενθύμισε ότι το Eurogroup έχει συμφωνήσει στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, με τον πλέον ομαλό τρόπο και ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, εκτός από δύο που εκκρεμούν, ενώ η γενική αξιολόγηση είναι θετική.

Εξήγησε ότι μόλις ικανοποιηθούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα, ο ΕSM θα προχωρήσει στην επόμενη εκταμίευση, μέρος της οποίας θα πάει στη δημιουργία ταμειακού αποθέματος που θα χρειαστεί η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα.

«Αν συνεχιστούν οι σημερινές πολιτικές, η Ελλάδα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να εξέλθει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Συνεχίζοντας, ο κ. Σεντένο τόνισε ότι τους επόμενους μήνες το Eurogroup θα πρέπει να εξετάσει την ομαλή επιστροφή της Ελλάδας σε μια «βιώσιμη χρηματοδότηση από τις αγορές». Σημείωσε ότι ακολουθώντας την ομόφωνη δέσμευση του Eurogroup του Ιουνίου του 2017, η τεχνική δουλειά για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έχουν ξεκινήσει.

Kοιτώντας μπροστά, η «ιδιοκτησία» των πολιτικών είναι «κλειδί» για την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα, δήλωσε ο Μ. Σεντένο, σημειώνοντας ότι αυτό είναι κάτι που γνωρίζει από προσωπική εμπειρία, ως υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να χαράξει τη δική της στρατηγική, για «υπεύθυνη» διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, αλλά και μια μακροπρόθεσμη συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη που θα παρουσιάσει στο Eurogroup.

Είναι σημαντικό, κατέληξε, να καθοριστεί το πλαίσιο που θα διέπει την περίοδο μετά το πρόγραμμα, ούτως ώστε η ελληνική οικονομία να σταθεί στα πόδια της και να αφήσει τα χρόνια της κρίσης πίσω.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση