HomeHL-WorldΦρίκη στη Συρία: 194 νεκροί από την Κυριακή το βράδυ

Φρίκη στη Συρία: 194 νεκροί από την Κυριακή το βράδυ

Γιατρός στην αν. Γούτα: Η σφαγή του 21ου αιώνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τουλάχιστον 45 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 12 παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα από νέα πλήγματα του συριακού καθεστώτος εναντίον της Ανατολικής Γούτα, έναν θύλακο ανατολικά της Δαμασκού που ελέγχεται από τους αντάρτες, ανακοινώθηκε από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Αφότου ενισχύθηκαν οι βομβαρδισμοί, το βράδυ της Κυριακής, περίπου 194 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περίπου 850 έχουν τραυματισθεί, ανακοίνωσε το Παρατηρητήριο. Τα παιδιά που έχασαν τη ζωή της φτάνουν τα 52.

Τα πλήγματα αυτά, που συνεχίζονται για τρίτη συνεχή ημέρα, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο μιας σοβαρής αναζωπύρωσης της βίας, τη στιγμή που το συριακό καθεστώς ετοιμάζεται να εξαπολύσει μια εκτεταμένη χερσαία επίθεση εναντίον αυτού του τελευταίου προπυργίου των ανταρτών κοντά στην πρωτεύουσα.

Τέσσερα νοσοκομείο βομβαρδίστηκαν στην περιοχή τη Δευτέρα, ένα εκ των οποίων βρισκόταν υπό την κυριαρχία του καθεστώτος Άσαντ τα τελευταία χρόνια, ενώ είχε δεχτεί και επίθεση με χημικά.

«Βρισκόμαστε μπροστά στη σφαγή του 21ου αιώνα» δήλωσε ένας γιατρός στην ανατολική Γούτα. «Αν η σφαγή της δεκαετίας του ’90 ήταν η Σρεμπρένιτσα, τότε η σφαγή της ανατολικής Γούτα είναι η σφαγή του αιώνα», σχολίασε ο ίδιος στον Guardian και πρόσθεσε:

«Πριν από λίγο καιρό ήρθε ένα μικρό παιδί με μπλε το πρόσωπό του, που μετά βίας ανάσαινε, το στόμα του ήταν γεμάτο με άμμο. Την άδειασα στα χέρια μου. Δεν νομίζω ότι αυτά που κάνουμε εδώ υπάρχουν στα βιβλία ιατρικής. Ένα τραυματισμένο παιδί να αναπνέει με άμμο στα πνευμόνια. Παίρνεις ένα παιδί, ενός έτους, που έχει σωθεί από συντρίμμια και δεν ξέρεις ποιο είναι.

Όλες αυτές οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι οργανώσεις για τα δικαιώματα, όλα είναι ανοησίες. Όπως και η τρομοκρατία. Είναι μεγαλύτερη τρομοκρατία είναι το να σκοτώνεις πολίτες με όλων των ειδών τα όπλα; Αυτό είναι ο πόλεμος; Αυτό δεν είναι πόλεμος. Είναι σφαγή».

«Οι βομβαρδισμοί ήταν ιστορικοί» δήλωσε μέλος ασφαλείας του Σωματείου Υπηρεσιών Υγείας, το οποίο διαχειρίζεται δεκάδες ξενοδοχεία σε περιοχές που επικρατεί η αντιπολίτευση. « Είναι ανθρωπιστική καταστροφή με όλη την έννοια της λέξης. Ο μαζικός θάνατος των ανθρώπων που δεν έχουν τα βασικά αγαθά της ζωής», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ανθρωπιστικών οργανώσεων συνολικά 1300 άνθρωποι έχουν πεθάνει από το 2013, όταν ο Άσαντ έριξε αέριο σαρίν στην περιοχή.

Τώρα, μετά από επτά χρόνια επεμβάσεων από τις τοπικές και διεθνείς δυνάμεις, η ανθρωπιστική κρίση μεγαλώνει αντί να ελαφραίνει, ενώ οι δυνάμεις του Άσαντ, υποστηριζόμενες από τους Ρώσους και τους Ιρανούς επιδιώκουν νίκη με αεροπορικές επιδρομές, αντί για μία πολιτική λύση.

real.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση