HomeΕΛΛΑΔΑΝΔ: Καθιερώνεται στην αγορά εργασίας η νέα γενιά φτωχών εργαζομένων με μισθούς 327 ευρώ

ΝΔ: Καθιερώνεται στην αγορά εργασίας η νέα γενιά φτωχών εργαζομένων με μισθούς 327 ευρώ

Αρνητικό το ισοζύγιο τον Ιανουάριο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την απόλυτη κυριαρχία της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στις προσλήψεις Ιανουαρίου που δείχνουν τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία σημειώνοντας ότι στην αγορά εργασίας καθιερώνεται πλέον η νέα γενιά των φτωχών εργαζόμενων.

Οπως αναφέρει ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, οι θέσεις πλήρους απασχόλησης συνεχίζουν να αντικαθίστανται με θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης ενώ την ίδια ώρα η αποκλιμάκωση της ανεργίας συντελείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Στη δήλωσή του κάνει λόγο για καθιέρωση της νέας γενιάς φτωχών εργαζομένων με μισθούς 327 ευρώ δηλαδή χαμηλότερα και από το επίδομα ανεργίας. Αναλυτικά, επισημαίνει:

«Απόλυτη κυριαρχία της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στις προσλήψεις Ιανουαρίου δείχνουν τα νέα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ (Ιανουάριος 2018). Πάνω από τις μισές προσλήψεις (53,25%) αφορούν ευέλικτες μορφές εργασίας, ενώ καταγράφεται αρνητικό και το ισοζύγιο μισθωτής απασχόλησης, με 16.542 απολύσεις.

Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των στοιχείων επιβεβαιώνουν ότι:

Η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση εξακολουθεί να διευρύνεται σε βάρος της πλήρους απασχόλησης, που συρρικνώνεται επικίνδυνα.

Οι θέσεις πλήρους απασχόλησης, συνεχίζουν να αντικαθίστανται με θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.

Η αποκλιμάκωση της ανεργίας συντελείται με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς.

Καθιερώνεται στην αγορά εργασίας η γενιά των “φτωχών” εργαζομένων, με μισθό 327 ευρώ, δηλαδή χαμηλότερο ακόμη και από το επίδομα ανεργίας.

Συγκεκριμένα, οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης -στις νέες προσλήψεις- το μήνα Ιανουάριο του 2018, έφτασαν το 53,25%, ενώ η πλήρης απασχόληση συρρικνώθηκε στο 46,75%. (Σχήμα 1). Έχουμε δηλαδή πλήρη αντιστροφή της αναλογίας σε σχέση με πριν τρία χρόνια (Ιανουάριος 2014), όταν η πλήρης απασχόληση ήταν στο 54,47% και η μερική στο 45,53%.

Το ίδιο αρνητική, όμως, παραμένει η εικόνα και στο ισοζύγιο ροών μισθωτής απασχόλησης, καθώς το μήνα Ιανουάριο χάθηκαν 16.542 θέσεις απασχόλησης (Σχήμα 2).

Όλα τα προηγούμενα, επιβεβαιώνουν την απογοητευτική κατάσταση που βιώνουν σήμερα εργαζόμενοι και άνεργοι. Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και περισσότεροι.

Η πρόταση της Ν.Δ., για χαμηλότερους φόρους, μειωμένες εισφορές και στήριξη της επιχειρηματικότητας θα οδηγήσουν σε γρήγορη αποκλιμάκωση της ανεργίας, αύξηση της πλήρους απασχόλησης, με περισσότερες, νέες, ποιοτικές και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις απασχόλησης!»

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση