Όλη η Κρήτη σήμερα γιορτάζει την Καθαρά Δευτέρα καθώς πολλές και ποικίλες είναι οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούν δήμοι και πολιτιστικοί σύλλογοι για τα Κούλουμα σε κάθε γωνιά του νησιού.

Στον Καράβολα δίνουν… ραντεβού οι Ηρακλειώτες

Στον Καράβολα έδωσαν… ραντεβού οι Ηρακλειώτες όπου η γιορτή για τα Κούλουμα  ξεκίνησε στις 11 το πρωί.

Σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης προσφέρθηκε η παραδοσιακή φασολάδα, νηστίσιμα εδέσματα, ποτά και γλυκά με τη συνοδεία μουσικοχορευτικών, παραδοσιακών συγκροτημάτων.

Στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου επισημαίνονται τα εξής:

«Μια μεγάλη γιορτή στήθηκε την  Καθαρή  Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018 στον Καράβολα, καθώς και φέτος χιλιάδες Ηρακλειώτες συμμετείχαν στα Παραδοσιακά Κούλουμα που διοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου.  Η εκδήλωση περιελάμβανε σαρακοστιανά εδέσματα μουσική και χορό και οι δημότες ανταποκρίθηκαν με πολύ κέφι και καλή  διάθεση.

Στον Καράβολα, μαζί με τον κόσμο, βρέθηκε  και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, πολλοί αντιδήμαρχοι, μέλη της δημοτικής αρχής και δημοτικοί σύμβουλοι. 

Ο Δήμαρχος, στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε: «Για εμάς είναι πολύ σημαντικό όλοι οι κάτοικοι αυτής της πόλης να νιώθουν ότι ο Δήμος Ηρακλείου τους σκέφτεται και βρίσκεται στο πλευρό τους. Με εκδηλώσεις όπως η σημερινή γινόμαστε  μια παρέα, γλεντάμε μαζί και δείχνουμε εμπράκτως ότι στηρίζουμε ο ένας τον  άλλο. Έτσι θα συνεχίσουμε».

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής,  η ΔΗΚΕΗ, η Τρίτη  Δημοτική Κοινότητα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινίων.

Μουσική έπαιξαν εθελοντικά οι: Γιάννης Κεφαλογιάννης (Λίρα – Τραγούδι), Γιώργος Χειμωνάκης (Λαούτο – Τραγούδι), Γιάννης Μανδαλάκης (Μαντολίνο), Αγγελος Κατσαρός (Λαούτο)«.

4η Δημοτική Κοινότητα: Κούλουμα στην περιοχή Παπαπέτρου Γαβαλά ( στην αυλή του 5ου Γυμνασίου & του 11ου Γενικού Λυκείου)

Τοπική Κοινότητα Δαφνών: Στην Πλατεία της Τ. Κ. Δαφνών με κρητικό και λαϊκό πρόγραμμα με την «Καστρινή Κομπανία»

Πλήθος κόσμου στα Κούλουμα του Γαζίου

Με κέφι, χορό και σαρακοστιανά εδέσματα, η Δημοτική Αρχή Μαλεβιζίου και πλήθος κόσμου γιόρτασαν την Καθαρά Δευτέρα στην κεντρική πλατεία Μ. Κατσαμάνη του Γαζίου.

Στον χώρο μπροστά από το Δημαρχείο στήθηκε από τις 11:00 το πρωί το παραδοσιακό γλέντι στο οποίο συμμετείχαν οι καλλιτέχνες Μιχάλης Καλλέργης, Γιώργος Δρακογιαννάκης και Μιχάλης Ρεθυμνιωτάκης με τα συγκροτήματά τους, καθώς και τα χορευτικά τμήματα των Πολιτιστικών Συλλόγων Γαζίου, Αγίας Μαρίνας και Αμμουδάρας.

Την ίδια ώρα, τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Μαλβαζία έδειχναν στα παιδιά πως κατασκευάζεται ο παραδοσιακός χαρταετός ενώ λειτουργούσαν και εργαστήρι ζωγραφικής αετού. Στην έναρξη της όμορφης γιορτής, τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρουσώνα Νέα Γενιά παρουσίασαν την λαγάνα – γίγας μήκους 2,15 μ. ενώ τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμμουδάρας έστησαν το γαϊτανάκι τους κερδίζοντας το χειροκρότημα όλης της πλατείας. Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης με θεατρικό ο Μάνος Αγγελιδάκης, ο αγαπητός σε όλους «Μανωλιός», ενώ την παρουσίαση της γιορτής έκανε με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Κορφών Κώστας Φαραζάκης.

Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης και τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής καλωσόρισαν τους παρευρισκόμενους, αντάλλαξαν ευχές για καλή σαρακοστή, υγεία και χαρά και ο Δήμαρχος στον χαιρετισμό του τόνισε: «Για μια ακόμα χρονιά, γιορτάζουμε όλοι μαζί σαν μια μεγάλη παρέα, την Καθαρά Δευτέρα στο Γάζι. Μια εκδήλωση που πραγματοποιούμε ανελλιπώς από το 2011 – με εξαίρεση μόνο μια χρονιά που ο καιρός δεν μας το επέτρεψε και όλες τις προμήθειες της γιορτής τις διοχετεύσαμε σε συμπολίτες μας μέσα από το Κοινωνικό μας Παντοπωλείο. Αυτή είναι η παράδοσή μας, αυτός είναι ο πολιτισμός μας και εμείς εδώ στο Μαλεβίζι στηρίζουμε και ενισχύουμε τον πολιτιστικό τομέα με όλες μας τις δυνάμεις.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου που βοήθησαν στο να στηθεί και φέτος αυτή η γιορτή, ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τους καλλιτέχνες που αφιλοκερδώς προσφέρθηκαν να μας ψυχαγωγήσουν και να μας διασκεδάσουν, όλα τα μέλη των Συλλόγων για τη συμμετοχή τους και φυσικά όλες και όλους εσάς, που ενισχύεται με την παρουσία σας κάθε εκδήλωση του Δήμου μας».

Καθαρά Δευτέρα στο δήμο Μινώα Πεδιάδος

Διαβαϊδέ: Στις 9 το πρωί αναβίωσε για μία ακόμα χρονιά η Γιορτή των Γερόντων στην παιδική χαρά του χωριού, το περίφημο αυτό έθιμο που συνεχίζει ακάθεκτο για πάνω από 30 χρόνια. Θα υπάρχουν σαρακοστιανοί μεζέδες και μουσική.

Βόνη: Στις 9 το πρωί ξεκίνησαν τα κούλουμα στην Βόνη με το συγκρότημα του Μανώλη Στεφανάκη.

Σκινιά: Στις 10 το πρωί στο δασάκι του Αγίου Γεωργίου πραγματοποιήθηκαν τα κούλουμα με άφθονους σαρακοστιανούς μεζέδες και ζωντανή μουσική.

Λαγούτα: Στις 10 το πρωί στο Αλσύλλιο της Λαγούδας γιόρτασαν  με πέταγμα χαρταετών και ζωντανή μουσική.  Προσφέρθηκε η παραδοσιακή φασολάδα και άλλα σαρακοστιανά εδέσματα.

Σμάρι: Στις 10.30 το πρωί διοργανώθηκε από τον πολιτιστικό σύλλογο Σμαρίου, το 5ο εργαστήρι χαρταετού  στο Πολιτιστικό Κέντρο Σμαρίου  (με δωρεάν τα υλικά κατασκευής) και στη συνέχεια ακολούθησαν τα Κούλουμα με παραδοσιακή φασολάδα και άλλα νηστίσιμα εδέσματα.

Θραψανό: Στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκε πέταγμα χαρταετού στις Λιβάδες.  Ακολούθησαν τα καθιερωμένα κούλουμα, όπου προσφέρθηκαν νηστίσιμα εδέσματα.

Καραβάδω: Στις 11 το πρωί γιόρτασαν τα κούλουμα στην είσοδο του Καραβάδου με παραδοσιακούς σαρακοστιανούς μεζέδες, άφθονο κρασί ενώ όσοι θέλησαν συμμετείχαν στο παλιό παραδοσιακό παιχνίδι «απαλέθια».

Ζήντα: Στη 1 το μεσημέρι γιορτάστηκαν τα κούλουμα στην Ζήντα με πλούσιους σαρακοστιανούς μεζέδες και ζωντανή μουσική με το συγκρότημα του Μανώλη Αλεξάκη του Μιχαήλ.

Στην υπόλοιπη Κρήτη

Ρέθυμνο

Περβόλια: Στις 12.30 έγιναν τα παραδοσιακά Κούλουμα με φασολάδα στο χώρο του πάρκινγκ SEASIDE Περιβολίων (Γοργοποτάμου & Καλογεράκη).

Γεράνι: Στις 10 το πρωί έγινε η μάχη των χαρταετών. Στις 12.30 ακολούθησε η παρέλαση της Καμήλας και τα κούλουμα με πέταγμα χαρταετού, καρναβαλικά δρώμενα και σαρακοστιανά εδέσματα.

Αρμένοι: Στις 12 το μεσημέρι αναβίωσε το έθιμο του μουτζουρώματος με παραδοσιακά κούλουμα.

Ελεύθερνα: Στις 11.30 το πρωί αναβίωσε το παραδοσιακό έθιμο Μπεγιράκι και μουτζουρώματα από τους νέους του χωριού.

Μελιδόνι: Στις 12 το μεσημέρι έγινε το αυγομάζωμα και στις 2 το μεσημέρι το κλέψιμο της Νύφης και Καντής.

Μέρωνας: Στις 12.30 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκαν παραδοσιακά δρώμενα, με παιχνίδια, μουσική και τη συμμετοχή όλων. «Ντύσου στολίσου νυφικά και βάστα το βουργιάλι, να δεις λεράδες και θεριά και μουζουδιάς το χάλι».

Στα Χανιά

Στις 11 το πρωί πραγματοποιήθηκαν τα κούλουμα στο άλσος των Αγίων Αποστόλων με πλούσιο λαϊκό σχήμα, παραδοσιακά κεράσματα, αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών και κατασκευή χαρταετών από τους Προσκόπους Χανίων και χορευτικά με aerial yοga από τη Σχολή χορού & γυμναστικής Dance Fit Joy Studio.

Άγιος Νικόλαος

Φασολάδα στο… λιμάνι Σισσίου στις 12 το μεσημέρι.

Κούλουμα στην πλατεία Έξω Λακωνίων στη 1 το μεσημέρι.

Διαφήμιση
Διαφήμιση