HomeHL-9Πόσα κρούσματα ιλαράς έχουν καταγραφεί στην Κρήτη – Τι συμβαίνει με τα εμβόλια

Πόσα κρούσματα ιλαράς έχουν καταγραφεί στην Κρήτη – Τι συμβαίνει με τα εμβόλια

Επίσημα στοιχεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

1.588 είναι τα κρούσματα ιλαράς, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη έκθεση του ΚΞΕΕΛΠΝΟ, που έχουν καταγραφεί σε όλη την χώρα.

Ευτυχώς, όπως φαίνεται η Κρήτη είναι «θωρακισμένη» καθώς έχουν καταγραφεί συνολικά – έως και τις 15 Φεβρουαρίου – οκτώ κρούσματα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, η αρχή έγινε τον περασμένο Αύγουστο που καταγράφηκαν 2 κρούσματα και στη συνέχεια σημειώθηκαν: ένα τον Οκτώβριο, ένα το Νοέμβριο, δύο τον Δεκέμβρη, ένα τον Γενάρη και ένα τον Φλεβάρη.

Από τα παραπάνω κρούσματα τα δύο σημειώθηκαν στο νομό Ηρακλείου (σε παιδιά από 9 έως 12 ετών ανεμβολίαστα) και έξι στο νομό Χανιών (τρία άτομα σε ανεμβολίαστους ενήλικες Ρομά και τρία σε ανεμβολίαστα ανήλικα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρξε σε κανένα κρούσμα σοβαρές επιπλοκές.

100 ανεμβολίαστα παιδιά

Εμβολιασμένα φαίνεται ότι είναι τα περισσότερα παιδιά της Κρήτης καθώς από τα 25.816 βιβλιάρια εμβολίων που αποδελτίωσε η 7η ΥΠΕ από 218 δημοτικά σε όλο το νησί βρέθηκαν μόνο 100 παιδιά τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί.

Παράλληλα, 1.386 παιδιά (ένα ποσοστό της τάξεως του 5,44%) είχαν προχωρήσει στον εμβολιασμό μόνο της πρώτης δόσης.

Συντονισμένες δράσεις από την ΔΥΠΕ Κρήτης

Η ΔΥΠΕ Κρήτης σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, την Παιδιατρική Κλινική Πα.Γ.Ν.Η., τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης και την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Κρήτης, έχει ξεκινήσει μια συντονισμένη προσπάθεια, αφενός καταγραφής, ενημέρωσης και εμβολιασμού για την ιλαρά στον παιδικό πληθυσμό της Κρήτης και αφετέρου ενημέρωσης των επαγγελματιών υγείας για τη διαχείριση/ενημέρωση περιστατικών εκδήλωσης της νόσου.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας αποφασίστηκε και λειτουργεί γραμμής υποστήριξης, όπου η επικοινωνία γίνεται από παιδίατρο. Η γραμμή θα είναι σε λειτουργία  για όσο κρατήσει η επιδημική έξαρση της ιλαράς στην Ελλάδα, υπό την εποπτεία του Καθηγητή Παιδιατρικής και Δ/ντή Παιδιατρικής Κλινικής Πα.Γ.Ν.Η. κ. Μ. Γαλανάκη.

Έργο του παιδιάτρου της γραμμής υποστήριξης είναι να συνεργάζεται με την Ομάδα Συντονισμού, που έχει οριστεί από την 7η Υ.ΠΕ. Κρήτης, να ενημερώνει καθημερινά και συγκεκριμένες ώρες τους υγειονομικούς από όλη την  7η Υ.ΠΕ. για τις δράσεις σε κάθε πιθανό ή βεβαιωμένο κρούσμα ιλαράς, να αποτυπώνει το πρόβλημα και να αναφέρεται για την τρέχουσα κατάσταση στην 7η Υ.ΠΕ., ενώ  αποτελεί το σημείο επαφής μεταξύ της Υ.ΠΕ., των επαγγελματιών υγείας, του Κ.Ε.Ε.Λ.Π.Ν.Ο. και άλλους αρμόδιους φορείς. Επίσης, ορίστηκαν σημεία επαφής σε όλους τους υγειονομικούς σχηματισμούς (ένας υπεύθυνος από κάθε Νοσοκομείο και Κέντρο Υγείας της 7ης ΥΠΕ.), προκειμένου να λειτουργήσουν ως επαγγελματίες υγείας αναφοράς για την καταγραφή ενδεχόμενων περιστατικών κρουσμάτων ιλαράς, αλλά και για τη διάχυση κάθε ενημέρωσης από την επιτροπή συντονισμού ή τον παιδίατρο της γραμμής ενημέρωσης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση