HomeΕΛΛΑΔΑΟι απειλές πολέμων στην ατζέντα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια

Οι απειλές πολέμων στην ατζέντα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια

Παρόντες Μητσοτάκης, Καμμένος, Γιλντιρίμ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το φάσμα του πολέμου με τη Βόρεια Κορέα, οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία κι ο ρόλος της Ευρώπης στην παγκόσμια σκακιέρα θα κυριαρχήσουν στη φετινή Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου.

Πρόκειται για το ετήσιο «Νταβός» στα γεωπολιτικά θέματα, όπου μετέχουν φέτος δεκάδες ηγέτες, πρόεδροι διεθνών Οργανισμών, υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, όπως ΓΓ ΟΗΕ και ΝΑΤΟ, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και Γενς Σόλτενμπεργκ, οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας, Φιλίπ, της Βρετανίας, Μέι, της Τουρκίας, Γιλντιρίμ, της Ολλανδίας, Ρουτε, του Ισραήλ Νετανιάχου, ο Καγκελάριος της Αυστίας, Κουρτς και από την Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πάνος Καμμένος σε μια περίοδο κλιμακούμενων εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων Νατοϊκών χωρών και της Ρωσίας για τις συρράξεις στη Συρία και την Ουκρανία.

Μόσχα και Ουάσιγκτον διά των ειδικών απεσταλμένων τους για τις συγκρούσεις στην Ουκρανία, Βλάντισλαβ Σουρκόφ και Κουρτ Φόλκερ, εξέφρασαν πρόσφατα συγκρατημένη αισιοδοξία για την πιθανότητα ανάπτυξης -λιγοστών, όπως θα ήθελε το Κρεμλίνο- κυανοκράνων του ΟΗΕ στην περιοχή, όπου η παρουσία 700 αόπλων παρατηρητών του ΟΑΣΕ δεν έχει καταφέρει να αποκλιμακώσει τις εντάσεις.

Στην έκθεσή του με τίτλο «Προς το χείλος του γκρεμού- με επιστροφή;», που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Διάσκεψης του Μονάχου, Βόλφγκανγκ ‘Ισινγκερ, λίγο πριν αρχίσει στη βαυαρική πρωτεύουσα η φετινή συνάντηση προειδοποιεί ότι οι τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, οι κόντρες Ουάσιγκτον – Πιονγιάνγκ και Ριάντ-Τεχεράνης συνιστούν τεράστια απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στον πλανήτη, όπως άλλωστε και η κούρσα εξοπλισμών ειδικά όσον αφορά τα πυρηνικά και η άνοδος του εθνικισμού, που εξασθενίζουν ορισμένες από τις θεμελιώδεις αρχές της διεθνούς τάξης.

«Τον περασμένο χρόνο ο κόσμος πλησίασε -πάρα πολύ!- στο χείλος μιας σημαντικής σύρραξης», αναφέρει στον πρόλογο της έκθεσής του, που προετοιμάζει το έδαφος για χρήσιμες και εμπεριστατωμένες συζητήσεις.

Οι περσινές εκτιμήσεις των ειδικών ότι η Αμερική του Τραμπ θα στραφεί στον απομονωτισμό απεμπολώντας το ρόλο του εγγυητή της διεθνούς ασφάλειας και εστιάζοντας περισσότερο στα κοινά συμφέροντα και λιγότερο στις κοινές αξίες δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν, όπως απέδειξε πρόσφατα και η αύξηση των αμυντικών δαπανών των ΗΠΑ και η αντίστοιχη δραστική μείωση του προϋπολογισμού του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Το πιο ισχυρό έθνος του κόσμου σαμποτάρει τη διεθνή τάξη που το ίδιο είχε επινοήσει» σχολιάζει ο Αμερικανός ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Τζον Ίκενμπερι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ στέλνει στο Μόναχο τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις, τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Χ.Ρ. Μακμάστερ και τον διευθυντή της CIA, Mάικ Πομπέο, ενώ ο Πούτιν στέλνει την «αλεπού της διπλωματίας», τον υπ Εξ Σεργκέι Λαβρόφ, που ενδέχεται, όπως επισημαίνουν διεθνή ΜΜΕ, να αποδώσει στις κυβερνήσεις Ομπάμα το κάκιστο κλίμα στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις και να υπογραμμίσει την ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο με την αναδυόμενη ισχύ της Ρωσίας εξ’ ανατολών -και την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 που σήμανε καμπανάκι κινδύνου στις γειτονικές της χώρες και το ΝΑΤΟ- και την αποποίηση από τις ΗΠΑ του παγκόσμιου ηγετικού τους ρόλου η Ευρώπη καλείται να προνοήσει η ίδια για την ασφάλειά της, σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι έκανε ως τώρα, όπως επεσήμανε τον Μάιο του 2017 κι η Άνγκελα Μέρκελ μετά τη συνάντησή της με τον Τραμπ. Και τούτο συνεπάγεται, μεταξύ άλλων, μία γενναία αύξηση αμυντικών δαπανών, που δεν επαρκεί, όμως, από μόνη της αν δεν συνοδεύεται από καλύτερη διασύνδεση και αξιοποίηση συνεργειών μεταξύ των μελών της ΕΕ, αλλά και με τις δομές του ΝΑΤΟ. Οι συντάκτες της έκθεσης του Μονάχου κάνουν λόγο για «ψηφιακό χάσμα και κενά δικτύωσης» στις ευρωπαϊκές ένοπλες δυνάμεις και εκτιμούν ότι μόνο για να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα θα απορροφηθούν όλες οι επιπλέον αμυντικές πιστώσεις.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση