HomeHL-9Έφυγε από το Κρητικό πέλαγος η τουρκική φρεγάτα «Barbaros»

Έφυγε από το Κρητικό πέλαγος η τουρκική φρεγάτα «Barbaros»

Τι σημαίνει η φράση «πραγματοποίησε αβλαβή διέλευση»;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανατολικά της Χίου φαίνεται πως επιστρέφει μετά από τη χτεσινή «περιπλάνηση» στο Αιγαίο και το Κρητικό πέλαγος η τουρκική Φρεγάτα «Barbaros». Το τουρκικό πλοίο παρακολουθούσε από τα διεθνή ύδατα ελληνική ναυτική δραστηριότητα.

Ακολούθως, σύμφωνα με το iefimerida.gr η τουρκική φρεγάτα επέλεξε να πραγματοποιήσει «αβλαβή διέλευση». Πρόκειται για ναυτικό όρο που επιτρέπει ακόμα και σε πολεμικά πλοία να περνούν σε κοντινή απόσταση από ακτές άλλου κράτους, μόνο και μόνο επιλέγοντας την συντομότερη ρότα.

Ωστόσο όταν ένα πολεμικό πλοίο πραγματοποιεί «αβλαβή διέλευση» πρέπει την ώρα που περνά κοντά από ακτές να τηρεί σταθερή ταχύτητα και να έχει κατεβασμένα τα κανόνια.

Αμερικανικό αντιτορπιλικό σε ρόλο διαιτητή

Το πέρασμά του όμως στον Καφηρέα προς το Κρητικό πέλαγος είχε μεν χαρακτήρα «αβλαβούς διέλευσης» είχε όμως και ισχυρή, εκ του σύνεγγυς, συνοδεία από την ελληνική φρεγάτα «Θεμιστοκλής». Τόσο κοντινή, ώστε αμερικανικό αντιτορπιλικό έσπευσε να πλεύσει ανάμεσά στους για τη αποφυγή … ατυχήματος.

Μετά το ναυτικό «επεισόδιο» και την ακραία πρόκληση της Αγκυρας στα Ιμια που προκάλεσε ενεργοποίηση της τηλεφωνικής γραμμής μεταξύ Τσίπρα – Γιλντιρίμ, η κατάσταση στο Αιγαίο φαίνεται πως αποκλιμακώθηκε, τουλάχιστον για την ώρα.

Πλέον γύρω από τις δύο βραχονησίδες των Ιμίων πλέει πλωτό του Λιμενικού Σώματος, και από την απέναντι πλευρά, μία ακταιωρός και ακτοφυλακίδα.

Ωστόσο την ίδια στιγμή ο τουρκικός στρατός συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις εργασίες κατασκευής στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη νησίδα Τσαβούς.

Διαφήμιση
Διαφήμιση