HomeHL-GreeceΕλληνοτουρκικά, Σκοπιανό, Novartis -Τα ανοιχτά μέτωπα που πιέζουν το Μαξίμου

Ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό, Novartis -Τα ανοιχτά μέτωπα που πιέζουν το Μαξίμου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η κυβέρνηση εισέρχεται σε μια διακεκαυμένη ζώνη, έχοντας να διαχειριστεί τρία σοβαρά ζητήματα -αυξημένης πολιτικής δυσκολίας -τα οποία βρίσκονται στην επιφάνεια και μπορούν να επηρεάσουν καταλυτικά το πολιτικό σκηνικό.

Η λέξη συνεννόηση δε φαίνεται να υπάρχει στο λεξιλόγιο των κομμάτων. Η πολιτική αντιπαράθεση (ακόμα και για τα ελληνοτουρκικά) χτυπάει «κόκκινο» και το αποτέλεσμα είναι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να ανταλλάσσουν εκατέρωθεν βολές ανεβάζοντας στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο, ενώ είναι σαφές, ότι η «μάχη των μαχών» θα λάβει χώρα στη συζήτηση της Τετάρτης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.

Σε πρώτο πλάνο για την κυβερνητική ηγεσία, πάντως, βρίσκεται η κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και το γεγονός ότι η Άγκυρα στην προσπάθειά της να μας βάλει στο κάδρο της δικής της αστάθειας δεν διστάζει να παίζει με τη «φωτιά». Ενδεικτικό δε της ανησυχίας που έχει καταγραφεί αποτελεί το γεγονός ότι η Αθήνα έχει ανοικτούς τους διπλωματικούς διαύλους με τους Ευρωπαίους και δη το Βερολίνο, ενώ αρμόδιες πηγές, σχολίαζαν στο iefimerida για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της ρήτρας κοινής άμυνας ότι «δεν το έχουμε ζητήσει. Αλλά δεν αποκλείεται εφόσον συνεχιστεί αυτή η στάση».

Κορυφώνεται η μάχη για τη Novartis

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκονται και για την κοινοβουλευτική σύγκρουση που επίκειται στην Ολομέλεια την προσεχή Τετάρτη και για το λόγο αυτό οι προετοιμασίες και οι συσκέψεις είναι συνεχείς. Όσο για το στίγμα, το δίνουν σε καθημερινή βάση υπουργοί και στελέχη, παραπέμποντας στη Δικαιοσύνη που θα διαλευκάνει την υπόθεση. Την ίδια ώρα κόντρα έχει ξεσπάσει και με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με το Μαξίμου – σε άκρως ειρωνικό ύφος- να τον προτρέπει να μηνύσει το παρελθόν του.

«Aγκάθια» στο Σκοπιανό

Με τις πληροφορίες για τις διαπραγματεύσεις στο Σκοπιανό να βγαίνουν με το σταγονόμετρο, όλα δείχνουν πως η επιστροφή του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά από τη Σόφια θα σηματοδοτήσει και νέα ενημέρωση προς τον πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις.  Το βασικό εμπόδιο στην παρούσα φάση δεν είναι άλλο από τη Συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα. Η ελληνική πλευρά, επιδιώκει να αλλάξει η Συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας» μέσα από τα βήματα που θα ορίζει η υπό διαμόρφωση διεθνής  σύμβαση. Ωστόσο, η πρόσφατη δήλωση Ζάεφ ότι δεν βλέπει την ανάγκη να αλλάξει το Σύνταγμα έχει προκαλέσει προβληματισμό για το αν η διαπραγμάτευση θα μπορέσει τελικώς να έχει αίσιο αποτέλεσμα ή θα προσκρούσει σε τοίχο.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση