Έντονο είναι το πρόβλημα της υδροδότησης που παρουσιάζεται στο κέντρο του Ηρακλείου από τα τέλη του καλοκαιριού με τους επιχειρηματίες της πόλης να στρέφονται στους ιδιώτες για να μπορούν να έχουν νερό!

Οι συνεχόμενες βλάβες, οι διαρροές που παρουσιάζονται σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, αλλά και η γενικότερη έλλειψη του νερού είναι οι αιτίες που συχνά τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος – και όχι μόνο – μένουν χωρίς νερό και καλούνται να το προμηθευτούν από υδροφόρες πληρώνοντας από 20 ευρώ το κυβικό νερού με ΦΠΑ.

«Από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι σήμερα καταβάλλω μηνιαίως στις υδροφόρες πάνω από 1.200 ευρώ προκειμένου να έχουμε στις επιχειρήσεις μας νερό», αναφέρει στο cretapost ένας εξαγριωμένος επιχειρηματίας ενώ παράλληλα τονίζει πως πρέπει να βρεθεί μία λύση από το δήμο ώστε να μην χρειάζεται συνεχώς να στρέφονται στους ιδιώτες.

Την ίδια ώρα, ένας ιδιοκτήτης κομμωτηρίου στο κέντρο της πόλης επισημαίνει στο cretapost πως η κατάσταση έχει ξεφύγει τον τελευταίο καιρό με τις βλάβες που είναι συνεχόμενες: «Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Οι βλάβες είναι συχνές. Τουλάχιστον δύο φορές την βδομάδα πρέπει να βάλουμε κι ένα βυτίο νερού. Καλούμαστε να πληρώσουμε τόσους φόρους, έχουμε τόσα έξοδα και σ’ αυτά προστίθενται και το νερό που πληρώνουμε στους ιδιώτες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος ανέρχεται από 20 ευρώ το κυβικό με ΦΠΑ.

Μεταφορείς νερού: «Εμείς καλύπτουμε τις ανάγκες από τις βλάβες»

Κάθε φορά που υπάρχει μία βλάβη σε αγωγό της ΔΕΥΑΗ τα τηλέφωνα των ιδιοκτήτων υδροφόρων στο Ηράκλειο παίρνουν… φωτιά από επιχειρηματίες που χρειάζονται να προμηθευτούν νερό για να κάνουν την δουλειά τους.

«Οι άνθρωποι, επιχειρηματίες αλλά και κάτοικοι, μας καλούν κάθε φορά που υπάρχει βλάβη. Δυστυχώς φέτος έχουν παρατηρηθεί αρκετές βλάβες, ειδικά στο κέντρο της πόλης», ανέφερε μιλώντας στο cretapost, ένας από τους ιδιοκτήτες υδροφόρων, Ανδρέας Κουρούπης.

«Αυτήν την περίοδο υπάρχει πρόβλημα στο κέντρο του Ηρακλείου και εξαιτίας των εργασιών που γίνονται. Έχει καταγραφεί μία αύξηση στην ζήτηση νερού από επιχειρηματίες αλλά και κατοίκους με το 80% όμως να ανήκουν στους ιδιοκτήτες καταστημάτων. Το καλοκαίρι παρατηρείται πρόβλημα και σε άλλες περιοχές της πόλης όπως Μασταμπά, Άγιος Γιάννης και Γιόφυρος», συμπληρώνει ο ιδιοκτήτης υδροφόρων, Φάνης Βασιλάκης.

«Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο κέντρο της πόλης», εξηγεί ο ιδιοκτήτης εταιρίας μεταφοράς νερού, Κώστας Κουρουγκιαβούρης αναφέροντας παράλληλα πως «τα καταστήματα, ειδικά υγειονομικού ενδιαφέροντος, σε περίπτωση κάποιας βλάβης έχουν ανάγκη από νερό και σε καθημερινή βάση. Εμείς καλύπτουμε τις ανάγκες από τις βλάβες».

Έρχεται ένα δύσκολο καλοκαίρι

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί κι ένα… δύσκολο καλοκαίρι από άποψης νερού καθώς όπως έγινε γνωστό χθες κατά την διάρκεια ειδικής σύσκεψης της ΠΕΔ Κρήτης, η ανομβρία έχει «στεγνώσει» το φράγμα Αποσελέμη με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ να αναφέρει χαρακτηριστικά πως το φράγμα θα μπορεί να δίνει νερό μόνο για τους επόμενους δύο μήνες!

Κι ενώ αυτή τη στιγμή το πρόβλημα της υδροδότησης οφείλεται κυρίως σε βλάβες και εργασίες, το καλοκαίρι θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο πρόβλημα εξαιτίας της έλλειψης του νερού.

Ήδη η δημοτική αρχή αλλά και η ΔΕΥΑΗ προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους εξεύρεσης νερού ενώ πάρθηκε η απόφαση για αυστηρή πολιτική στην χρήση του νερού βάζοντας περιοριστικά μέτρα.

Αυτό δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει στο Ηράκλειο καθώς πριν κάποια χρόνια η, τότε, δημοτική αρχή βεβαίωνε μέχρι και… πρόστιμα για την άσκοπη κατανάλωση του νερού σε πολίτες και επιχειρηματίες.

Βέβαια, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό, η ΠΕΔ Κρήτης είναι υπέρ στα περιοριστικά μέτρα χωρίς ωστόσο να συνοδεύονται με κυρώσεις.

Διαφήμιση
Διαφήμιση