HomeCity GuideΗ ταινία του Ιάσωνα Ταβλά για το Νίκο Κούνδουρο τίτλο Συμπόσιο συμμετέχει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Η ταινία του Ιάσωνα Ταβλά για το Νίκο Κούνδουρο τίτλο Συμπόσιο συμμετέχει στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Οι προβολές θα γίνουν 5 & 6 Μαρτίου 17,30

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ιάσονας Ταβλάς

Το τραπέζι κάτω από τη χαρουπιά στο σπίτι του Νίκου Κούνδουρου  αποτελεί κάθε βράδυ σημείο αναφοράς των φίλων του.

Ένας άμβωνας κατάθεσης των εσώψυχων όλων των “πιστών”, μια ευκαιρία συνάντησης με το “θεο”.

Όλα έχουν ένα λόγο που συμβαίνουν στον κόσμο του Νίκου ακόμη και το θρόισμα του απογευματινού θαλασσινού αέρα ανάμεσα στα καλάμια του κήπου……

Η ταινία περιγράφει λίγες από τις στιγμές που ζήσαμε κοντά του, κινηματογράφος, χορός, μουσική, λογοτεχνία, πολιτική όλα είχαν λόγο στον κόσμο του Νίκου, η αυλή με τη χαρουπιά είχε μετατραπεί σε αρχαία Αγορά όπου ο κάθε ομιλητής έπρεπε με επιχειρήματα και πάθος να υποστηρίξει την άποψη του.

Δεν υπήρχαν αξιώματα και επίτιμοι καλεσμένοι στο τραπέζι του Κούνδουρου παρότι παρήλασαν δεκάδες μεγάλες προσωπικότητες των γραμμάτων των τεχνών και της πολιτικής.

Όλοι ευλαβικά συμμετείχαμε  στη συζήτηση με όπλο τα επιχειρήματα μας στον κήπο του Νίκου  επικρατούσε ένα “Πλατωνικό” δίκαιο θα έλεγε κανείς με ενίοτε Σφακιανές παρεμβάσεις όπου το σήκωνε η κατάσταση..

Ο Νίκος Κούνδουρος ήταν ένας πολύ σημαντικός  Σκηνοθέτης  με διεθνή  ακτινοβολίακαι κύρος ένας μεγάλος καλλιτέχνης που υπηρέτησε με πάθος και ειλικρίνεια τον Ελληνικό Πολιτισμό και την ιστορία μας.

Αυτό το πάθος για την αλήθεια περιέγραψε σε πολλές ταινίες του αναδεικνύοντας τους απόκληρους τους πληβείους τους αφανείς πρωταγωνιστές εκείνης της εποχής χωρίς να φοβηθεί τη σύγκρουση με το πολιτικό αλλά και το καλλιτεχνικό κατεστημένο.

Αυτός ήταν ο Κούνδουρος μέχρι και την τελευταία του στιγμή.

Το συμπόσιο περιγράφει ελάχιστες στιγμές “το τίποτα ενός τίποτα” όπως συνήθιζε να λέει ο ίδιος ωστόσο είναι αρκετές για να αντιληφθεί ο θεατής την ανατρεπτική  δύναμη αυτού του ανθρώπου.

Στην ταινία συμβαίνουν διάφορα όπως ο χορός με τη φωτιά το τραπέζι  τα οποία δεν είναι σκηνοθετημένα υπάρχουν ως απόσταγμα μιας στιγμής που διήρκεσε τέσσερα χρόνια όσα χρειάστηκαν για να υλοποιηθεί αυτή η ταινία.. Η κρίση δική σας…

Διαφήμιση
Διαφήμιση