Διάχυτη είναι η ανησυχία και ο προβληματισμός που έχει προκαλέσει τα τελευταία 24ωρα η ένταση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. Ποιοι είναι όμως οι πραγματικοί στόχοι της Άγκυρας και για ποιον λόγο επιλέγει, την δεδομένη στιγμή, να αποσταθεροποιήσει με επιθετική συμπεριφορά, τις διμερείς σχέσεις.

Το cretapost.gr απευθύνθηκε στην κρητικής καταγωγής, διεθνολόγο, Βασιλική Σουλαδάκη, η οποία έκανε λόγο για τη διαμόρφωση μιας επικίνδυνης κατάστασης που συνδέεται με τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή αλλά και την εσωτερική κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Τουρκία.

Πιο συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ επισήμανε τα εξής:

vasilikh-souladakh«Τα πρόσφατα γεγονότα στα Ίμια δεν είναι από τα συνήθη της Τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, π.χ παραβίαση εναέριου χώρου κ.λ.π.

Έχουν συγκεκριμένους στόχους και για τούτο είναι και επικίνδυνοι.

Την προκλητικότητα της Τουρκίας στα Ίμια δεν πρέπει να την δούμε αποκομμένη από τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή.

Στην ουσία η Τουρκία επιδιώκει ανατροπή στρατηγικών ισορροπιών σε βάρος της Ελλάδας με δημιουργία τετελεσμένων.

Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την συγκυρία από την αλλαγή των ΗΠΑ, του στρατηγικού δόγματος του Ομπάμα στην Συρία, στο Ισραήλ, στο Ιράν κ.λ.π συμπεριφέρεται ως διεθνής ταραξίας όπως δυστυχώς και οι ΗΠΑ του Τραμπ ανατρέποντας προηγούμενες πολιτικές.

Συμπεριφέρονται ως διεθνείς ταραξίες επιχειρώντας να ανακαθορίσουν την παγκόσμια ατζέντα με Ευρώπη, με Ρωσία, με Κίνα κ.λ.π

Η Τουρκία πέραν των άλλων, διέρχεται και σοβαρή εσωτερική κρίση που κατά ένα μέρος επιχειρεί να εξωτερικεύσει και για τούτο είναι και επικίνδυνη.

Η συμπεριφορά της Τουρκίας στη ΑΟΖ της Κύπρου, η επιθετικότητα στα Ίμια,  δεν πρέπει να ιδωθούν ξεκομμένα, είτε μεταξύ τους, είτε με τις εξελίξεις στην Συρία.

Η Τουρκία θέτει τα θέματα παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, ακόμη και αυτά που λέχτηκαν το 1996 από τον Χόλπρουκ για τα Ίμια, «no flags no ships», θεωρώντας την Ελλάδα ως τον ασθενή, τον αδύναμο κρίκο της συγκυρίας. Επιθυμεί να οξύνει τις σχέσεις και να καθορίσει νέες ισορροπίες στη περιοχή.

Αυτή την εκτίμηση την ενισχύει και η προθυμία της κυβέρνησης Τσίπρα να διεκπεραιώσει πολιτικές υποθέσεις που οι προτεραιότητες τους δεν μπαίνουν από την Ελληνική πλευρά.

Τελικός στόχος για την περίοδο που διανύουμε είναι να γκριζάρει την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ερώτημα βέβαια που μπαίνει, μαζί με την απορία, γιατί προσκάλεσαν τον Ερντογάν πριν λίγο καιρό στην Ελλάδα;

Tι προσδοκούσε η κυβέρνηση Τσίπρα, όταν η πρώτη προτεραιότητα μιας κυβέρνησης στην εξωτερική της πολιτική, είναι να προβλέπει, να εκτιμά, να σταθμίζει και να αξιολογεί καταστάσεις;»

Διαφήμιση
Διαφήμιση