HomeΕΛΛΑΔΑΠώς η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα σε στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ

Πώς η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα σε στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΕ

Ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, αναλύει τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Απέναντι σε στρατηγικές επιλογές της ΕΕ και των ΗΠΑ τίθεται η Τουρκία με τις ενέργειές της στην Κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου να μεταβεί στο τεμάχιο 3, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης, μιλώντας στο Newsbeast.gr.

«Όταν έρχεται η Τουρκία και με τον τρόπο αυτό που κινείται, δημιουργεί προβλήματα σε μια στρατηγική προτεραιότητα για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπως η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου, τότε νομίζω η Τουρκία τοποθετεί τον εαυτό της απέναντι σε ένα μεγάλο μέρος της Διεθνούς Κοινότητας και σε ένα σημαντικό κομμάτι της Διεθνούς Ενεργειακής Κοινότητας» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο γνωστός διεθνολόγος.

Τονίζει δε πως «Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να επισημάνουν πως η Τουρκία με αυτή την πράξη δημιουργεί προσχώματα στην αξιοποίηση υδρογονανθράκων, σε μια περιοχή που έχει ιδιαίτερη σημασία και αξία για την ασφάλεια τροφοδοσίας της ΕΕ εφόσον αυτή έχει αποφασίσει ότι θέλει να περιορίσει τον βαθμό εξάρτησης από το ρωσικό αέριο».

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα ο Κωνσταντίνος Φίλης αποκλείει μια «θερμή» αντιπαράθεση πλοίων των ενδιαφερόμενων πλευρών στην περιοχή: «Δεν νομίζω πως πρόκειται να έχουμε κάποια απευθείας αντιπαράθεση, πολύ περισσότερο σύγκρουση μεταξύ πολεμικών πλοίων αλλά σε κάθε περίπτωση η παρουσία πλοίων στην περιοχή και η προστασία που αυτά προσφέρουν ακόμα και η «νοητή» προστασία που αυτά προσφέρουν και τα μηνύματα που αυτά στέλνουν και πως αυτά λαμβάνονται από την Άγκυρα, έχει την σημασία του».

Υπενθυμίζει δε πως την τελευταία φορά που η Τουρκία είχε κινηθεί και πάλι με τρόπο απειλητικό είχε υπάρξει αντίδραση από την Γαλλία: «Την προηγούμενη φορά που η Τουρκία είχε κάνει κάτι ανάλογο για το οικόπεδο 11, τότε είχε πάει στην Λευκωσία η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας και στην περιοχή υπήρχε κινητικότητα γαλλικών φρεγατών που ούτως ή άλλως βρίσκονται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Αυτό ήταν ένα σαφές μήνυμα (προς την Άγκυρα)».

Τα επόμενα βήματα σε κάθε περίπτωση θα κριθούν από την αντίδραση τόσο των εμπλεκόμενων εταιρειών όσο και των κρατών:

«Η εξέλιξη της κατάστασης θα κριθεί και από το πως θα αντιδράσουν οι εταιρείες που εμπλέκονται στις ερευνητικές γεωτρήσεις, αφετέρου, από την στάση της Κυπριακής κυβέρνησης, αλλά και από την στάση των εθνικών κυβερνήσεων των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αν η ENI που είναι ιταλική εταιρεία, λάβει διαβεβαιώσεις, εγγυήσεις και από την κυπριακή κυβέρνηση και από την ιταλική, ότι μπορεί και πρέπει να προχωρήσει απρόσκοπτα στις έρευνες και τις διαδικασίες που έχει ήδη σχεδιάσει για το τεμάχιο 3, θα το κάνει.

Αν οι συμβουλές και οι εντολές που θα λάβει θα είναι να δώσει χρόνο και να αφήσει να κοπάσει η κατάσταση τότε αυτό θα πράξει.

Εδώ έχουμε ένα τρίπτυχο που είναι από την μία η Τουρκία, από την άλλη οι εταιρείες και το τρίτο μέρος οι εθνικές κυβερνήσεις, που είναι είτε η Κυπριακή Δημοκρατία εντός της ΑΟΖ της οποίας γίνονται οι γεωτρήσεις, είτε μιλάμε για τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι εταιρείες. Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ κ.ο.κ. δηλαδή».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση