HomeHL-WorldΜέρκελ: Οι Σοσιαλδημοκράτες θα αποφασίσουν για τον Γκάμπριελ

Μέρκελ: Οι Σοσιαλδημοκράτες θα αποφασίσουν για τον Γκάμπριελ

Για το εάν θα παραμείνει ή όχι στο Υπουργείο Εξωτερικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη… γωνία περιμένει ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, για να ανανεώσει τη θητεία του στο νέο «μεγάλο σχηματισμό».

Την ίδια ώρα,στα «στρατόπεδα» των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών επικρατεί αναβρασμός.

Ο πρώην πρωθυπουργός του κρατιδίου στην Έση, Ρόλαντ Κοχ πίεσε τη Μέρκελ να ορίσει από τώρα τον/την διάδοχό της δείχνοντάς της ότι με αυτό τον τρόπο για την ίδια έχει αρχίσει η αντίστροφη… μέτρηση.

Στο «στρατόπεδο» των Σοσιαλδημοκρατών ακούγεται ότι η κομματική νεολαία «Juso» όπως και άλλα υψηλόβαθμα στελέχη έχουν εκφράσει ήδη την αντιπάθειά τους στον Σουλτς κι ότι η υπουργοποίησή του θα έριχνε κι άλλο λάδι στις ήδη τεταμένες σχέσεις τους.

Αφού… του άδειασε τη γωνιά ο απερχόμενος ηγέτης του SPD, Mάρτιν Σουλτς, ο πρώην συνεργάτης της Μέρκελ περιμένει να λάβει τις ευλογίες από το εσωκομματικό συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών. Εξάλλου και η Γερμανίδα καγκελάριος,σε συνέντευξή της στο γερμανικό δίκτυο «ΖDF», απάντησε ότι δεν είναι αυτή που αποφασίζει για το αν θα γίνει υπουργός ο Γκάμπριελ αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες. Τόνισε, ωστόσο,ότι μαζί του είχε πολύ καλή συνεργασία.Εκτός από το όνομα του Γκάμπριελ,για το υπουργείο των Εξωτερικών ακούγονται άλλα δύο ονόματα: του Χάικο Μάας, απερχόμενου υπουργού Δικαιοσύνης και αντιπροέδρου της Bundestag,Τόμας ‘Οπερμαν.

Σχολιάζοντας την απόφαση του προέδρου του SPD Μάρτιν Σουλτς να μην αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση Μέρκελ, η εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» σχολιάζει χαρακτηριστικά: «Ίσως ήταν οι εσωκομματικές πιέσεις που απέτρεψαν τον Μάρτιν Σουλτς να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών. Κι ας είχε υποσχεθεί ο ίδιος στο παρελθόν ότι ουδέποτε θα γινόταν μέλος του υπουργικού συμβουλίου σε μια κυβέρνηση Μέρκελ. Ίσως να έπαιξε ρόλο στην απόφασή του και το γεγονός ότι πρωτοκλασάτα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών στράφηκαν ανοιχτά πλέον εναντίον του».

Σε ό,τι αφορά στα υπουργεία η Μέρκελ τόνισε ότι: «Για την κατανομή των υπουργείων μίλησα με το SPD ως ολότητα, τα ονόματα καθορίζονται από τα κόμματα, για μένα έχει κλείσει το ζήτημα. Σε ότι αφορά τα δικά μας υπουργεία, θα βρούμε τις ενδεδειγμένες λύσεις».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση