HomeHL-WorldΣχέδιο για ανακωχή στη Συρία εξετάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Σχέδιο για ανακωχή στη Συρία εξετάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η κατάπαυση του πυρός θα έχει διάρκεια 30 ημερών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξετάζει ένα σχέδιο απόφασης το οποίο αξιώνει να τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός διάρκειας τριάντα ημερών στη Συρία, προκειμένου να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με το κείμενο που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου την Παρασκευή.

Το σχέδιο απόφασης αυτό, που καταρτίστηκε και υποβλήθηκε από τη Σουηδία, ζητεί επίσης να αρθούν άμεσα όλες οι πολιορκίες, συμπεριλαμβανομένης αυτής στην Ανατολική Γούτα, όπου οι βομβαρδισμοί των κυβερνητικών δυνάμεων έχουν στοιχίσει τη ζωή 240 και πλέον αμάχων μέσα σε πέντε μέρες.

Έπειτα από μια μικρή ανάπαυλα, βομβαρδισμοί σημειώθηκαν ξανά σε διάφορες κοινότητες στην αχανή περιοχή αυτή. Στην Ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναμεταδίδει το αντίστοιχο Αθηναϊκό, ζουν πολιορκημένοι 400.000 άνθρωποι και η ανθρωπιστική κατάσταση χαρακτηρίζεται πλέον δραματική.

Παρά την έξαρση της βίας, τα δεκαπέντε κράτη μέλη του ΣΑ δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία την Πέμπτη και να ζητήσουν την κήρυξη μιας εκεχειρίας για ανθρωπιστικούς λόγους, όπως πρότειναν υπηρεσίες του ΟΗΕ για να καταστεί δυνατή η κατεπείγουσα διανομή βοήθειας.

Στελέχη διαφόρων υπηρεσιών του ΟΗΕ στη Δαμασκό απηύθυναν έκκληση την Τρίτη να κηρυχθεί «άμεσα μια διακοπή των εχθροπραξιών για τουλάχιστον έναν μήνα σε όλη τη Συρία».

Ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια, ένας από τους πρώτους μόνιμους αντιπροσώπους που αποχώρησαν από τη συνεδρίαση του ΣΑ την Πέμπτη, αντέτεινε ότι η πρόταση να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός «δεν ήταν ρεαλιστική».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση