HomeΚΟΣΜΟΣΟι Κούρδοι της Συρίας έπιασαν συνεργούς του «Τζιχάντι Τζον»

Οι Κούρδοι της Συρίας έπιασαν συνεργούς του «Τζιχάντι Τζον»

Πρόκειται για μέλη του «πυρήνα εκτελέσεων» του ISIS

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Φωτογραφίζοντας» τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) στις οποίες πλειοψηφία είναι το YPG, ένας αμερικανός αξιωματικός ανέφερε πως μια αραβοκουρδική δύναμη που στηρίζεται από τις ΗΠΑ, αιχμαλώτισε δύο βρετανούς τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους που φέρονται να είναι συνεργοί του «Τζιχάντι Τζον».

Σύμφωνα με δημοσίευμα του AFP, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, πρόκειται για δύο μέλη του «πυρήνα εκτελέσεων» του ΙΚ, ο οποίος είχε ονομαστεί «The Beatles». Η σύλληψή τους έγινε στις αρχές Ιανουαρίου στην ανατολική Συρία, διευκρίνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Το κουαρτέτο αυτό κατηγορείται ότι ευθύνεται για την κράτηση και τον αποκεφαλισμό περίπου είκοσι ομήρων, κυρίως Δυτικών, μεταξύ των οποίων οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι Τζέιμς Φόλεϊ και Στίβεν Σότλοφ, αλλά και ο Αμερικανός εργαζόμενος σε οργάνωση αρωγής Πίτερ Κέισιγκ.

Ο πρώτος από τους τζιχαντιστές που συνελήφθη ταυτοποιήθηκε ως ο αλ Σαφέε αλ Σέιχ. Ο δεύτερος, που βρίσκεται στον μαύρο κατάλογο «των διεθνών τρομοκρατών» του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ονομάζεται Αλεξάντα Έιμον Κότεϊ ή Αλεξάντερ Κότεϊ, και έχει καταγωγή από τη Βρετανία, τη Γκάνα και την Κύπρο. Γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1983 και πέρασε από τη συριακή πόλη Ράκα, πρώην πρωτεύουσα του χαλιφάτου του ΙΚ.

Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τη σύλληψή τους: «Δεν σχολιάζουμε μεμονωμένες περιπτώσεις ούτε έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι ο Κότεϊ «ίσως εκτέλεσε» ομήρους και χρησιμοποίησε «ιδιαίτερα σκληρές μεθόδους βασανιστηρίων». Οι τζιχαντιστές αυτοί, εξήγησε ο Αμερικανός αξιωματούχος, «συμμετείχαν στην κράτηση, την κακοποίηση και την εκτέλεση Δυτικών αιχμαλώτων».

Επίσης ενήργησαν «ως δήμιοι και διερμηνείς» και «φέρονται να είχαν σχέσεις με τον Βρετανό τρομοκράτη που συχνά αποκαλείται «Τζιχάντι Τζον»», έγινε γνωστό από την ίδια πηγή. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό σε τι κατάσταση βρίσκονται οι δύο Βρετανοί τζιχαντιστές, ούτε ποια θα είναι η τύχη τους.

«Ο αλ Σαφέε αλ Σέιχ και ο Κότεϊ είναι μόνο ένα μικρό δείγμα των εκατοντάδων αλλοδαπών τρομοκρατών του ΙΚ, που προέρχονται από πολλές χώρες και έχουν αιχμαλωτιστεί στο πεδίο της μάχης από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις στην ανατολική Συρία από τον Οκτώβριο του 2017», υπογράμμισε ο Αμερικανός.

Ο πιο διάσημος από τους τέσσερις «Beatles» ήταν ο Βρετανός Μοχάμεντ Εμουάζι, γνωστός από τα βίντεο που παρουσίαζαν τον αποκεφαλισμό αιχμαλώτων και τα οποία είχαν προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη το 2014 και το 2015. Γνωστός και ως «Τζιχάντι Τζον», ο άνδρας αυτός σκοτώθηκε τον Νοέμβριο του 2015 στη διάρκεια βομβαρδισμού της Ράκα.

Ο Έιν Ντέιβις, το τέταρτο μέλος της ομάδας αυτής των τζιχαντιστών, που κατηγορείται ότι έχει αιχμαλωτίσει περισσότερους από είκοσι αλλοδαπούς στη Συρία το διάστημα 2014-2015 και έχει λάβει εκατομμύρια δολάρια σε λύτρα, κρατείται στην Τουρκία.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση