HomeHL-WorldΙσόβια σε τρεις Ισραηλινούς που απήγαγαν και έκαψαν 16χρονο Παλαιστίνιο

Ισόβια σε τρεις Ισραηλινούς που απήγαγαν και έκαψαν 16χρονο Παλαιστίνιο

Το έγκλημα είχε σημαδέψει την κοινή γνώμη το 2014

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το ισραηλινό Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε σήμερα τις καταδίκες τριών Ισραηλινών Εβραίων το 2016, οι δύο από τους οποίους καταδικάστηκαν σε ισόβια, που κρίθηκαν ένοχοι για τον θάνατο ενός Παλαιστίνιου που κάηκε ζωντανός το 2014.

Το έγκλημα αυτό, που είχε σημαδέψει την παλαιστινιακή κοινή γνώμη, συνέβαλε στην κλιμάκωση της βίας που οδήγησε στον πόλεμο της Γάζας τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2014.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τις εφέσεις που υπέβαλαν ο Γιόζεφ Χάιμ Μπεν Νταβίντ και οι δύο συνεργοί του, τα ονόματα των οποίων παρέμειναν μυστικά επειδή ήταν ανήλικοι όταν τελέστηκε το έγκλημα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που ήταν παρών στη δίκη.

Σε ένα κατάμεστο δικαστήριο, παρουσία των τριών κατηγορουμένων και μελών της οικογένειας του θύματος, οι δικαστές έκριναν ως μη αποδεκτό το επιχείρημα των δικηγόρων του Γιόζεφ Χάιμ Μπεν Νταβίντ ότι δεδομένης της κατάστασης της πνευματικής του υγείας δεν ήταν υπεύθυνος για τις πράξεις του. Ο κατηγορούμενος είχε χαρακτηρίσει στο παρελθόν τον εαυτό του «Μεσσία».

Αλλά «αποδείχθηκε πως την εποχή των γεγονότων είχε πλήρη συνείδηση (…) και ότι τα ψυχολογικά προβλήματα από τα οποία υπέφερε δεν συνεπάγονταν ποινική ανευθυνότητα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του για την απόφαση το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Γιόζεφ Χάιμ Μπεν Νταβίντ, ένας Εβραίος 30 ετών, καταδικάστηκε στις 3 Μαΐου 2016 σε φυλάκιση διά βίου, στην ανώτατη ποινή, ως υποκινητής και κύριος εκτελεστής της απαγωγής και της δολοφονίας ενός Παλαιστινίου 16 ετών, του Μοχάμεντ Αμπού Χντέιρ.

Οι δύο συνεργοί του, ηλικίας 16 ετών τον Ιούλιο του 2014, καταδικάστηκαν στις 4 Φεβρουαρίου 2016 ο ένας σε ισόβια ο άλλος σε κάθειρξη 21 ετών.

Οι τρεις απήγαγαν τον Μοχάμεντ Αμπού Χντέιρ στις 2 Ιουλίου 2014 στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στο παλαιστινιακό τμήμα της Ιερουσαλήμ που προσάρτησε και κατέλαβε το Ισραήλ. Χτύπησαν τον Παλαιστίνιο, τον οδήγησαν με αυτοκίνητο σε ένα δάσος κοντά στην Ιερουσαλήμ και τον περιέλουσαν με βενζίνη. Στη συνέχεια ο Μπεν Νταβίντ έβαλε φωτιά ενώ ο Μοχάμεντ Αμπούν Χντέι ήταν ακόμη ζωντανός, σύμφωνα με τη νεκροψία.

Οι τρεις κατηγορούμενοι συνελήφθησαν μερικές ημέρες αργότερα.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση