HomeHL-WorldΓιατί έδωσε ο Τζορτζ Σόρος 450.000 ευρώ για να αποτρέψει το Brexit;

Γιατί έδωσε ο Τζορτζ Σόρος 450.000 ευρώ για να αποτρέψει το Brexit;

Ο άνθρωπος που είχε γονατίσει την Τράπεζα της Αγγλίας και η κρυφή του ατζέντα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αποκαλύφθηκε μόλις πως ο πάντα αμφιλεγόμενος επενδυτής Τζορτζ Σόρος δώρισε 400.000 λίρες (450.000 ευρώ) στην καμπάνια υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ήταν ένα από τα ιδρύματά του αυτό που έκανε τη γενναία χορηγία στην εκστρατεία Best for Britain και ένα πελώριο «γιατί;» πλανάται πλέον στον αέρα.

Καθώς μιλάμε πάντα για τον ίδιο άνθρωπο που είχε βγάλει 1,5 δισ. λίρες το 1992 κερδοσκοπώντας σε βάρος της στερλίνας! Γιατί ήθελε τώρα να αποτρέψει την έξοδο της Βρετανίας από την ευρωπαϊκή οικογένεια;

Όπως έγινε γνωστό, ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής ήταν ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες της πρωτοβουλίας Best for Britain, που εγκαινίασε η Gina Miller για να παλέψει υπέρ της παραμονής. Η Miller, που εγκατέλειψε την πρωτοβουλία μετά τις εκλογές του Ιουνίου, καλεί τώρα τον οργανισμό να είναι πιο διαφανής αναφορικά με τους χρηματοδότες του.

Ο Σόρος είχε προειδοποιήσει δημοσίως πως ένα πιθανό Brexit θα σήμαινε οικονομική καταστροφή για την Αγγλία και είχε υπαινιχθεί πως παρά το δημοψήφισμα, οι κυβερνώντες όφειλαν να κάνουν αίτηση ώστε να ξαναγίνουν μέλη της Ένωσης!

Ο 87χρονος ούγγρος επενδυτής έδωσε τα λεφτά στον οργανισμό υπέρ της παραμονής ώστε να παλέψει για ένα δεύτερο δημοψήφισμα που θα είχε τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, όπως αποκάλυψε η Miller, η οποία παρεμπιπτόντως έχει πάει στα δικαστήρια την κυβέρνηση για το Brexit.

Όλοι αναρωτιούνται όμως γιατί τέτοια ξαφνική αγάπη με τη Βρετανία ο Σόρος, ο άνθρωπος που την είχε γονατίσει κυριολεκτικά. Και οι 400.000 λίρες του είναι ποσό-«μαμούθ», αν σκεφτούμε ότι ο δεύτερος μεγαλύτερος υποστηρικτής, φανερός αυτός, ήταν ο σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, ο οποίος είχε δώσει στο Best for Britain 25.000 λίρες!

Σύμφωνα με την «Telegraph» πάντως, ο σημερινός πρόεδρος του οργανισμού και πρώην υπουργός Lord Malloch-Brown δήλωσε πως «δεν κρύψαμε ποτέ την ατζέντα μας και κάναμε μεγάλη εκστρατεία για να αποσπάσουμε μια καλή ψήφο υπέρ της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση … Το ίδρυμα του Τζορτζ Σόρος, από κοινού με μερικούς ακόμα μεγάλους υποστηρικτές, συνέβαλαν επίσης αποφασιστικά στη δουλειά μας. Και πράγματι τα ιδρύματά του μας έχουν δώσει 400.000 λίρες».

Η Miller είπε πάντως πως «ενθαρρύνω το Best for Britain … να είναι ανοιχτό αναφορικά με το τι εκπροσωπεί και κυρίως ποιον εκπροσωπεί και από ποιον χρηματοδοτείται». Το θέμα θα έχει στα σίγουρα συνέχεια…

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση