HomeHL-9Όχι στην απλήρωτη εργασία από τους εργαζομένους στο ΠΑΓΝΗ

Όχι στην απλήρωτη εργασία από τους εργαζομένους στο ΠΑΓΝΗ

Με πρόφαση την απόκτηση πτυχίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Όχι στην απλήρωτη εργασία από το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ για τους σπουδαστές δημόσιων ΙΕΚ και άλλων σχολών, οι οποίοι κάνουν την πρακτική τους στο νοσοκομείο.

Σε σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσαν, τα μέλη του σωματείου, τονίζουν:

“Κάθε χρόνο σε όλα τα νοσοκομεία, όπως και στο ΠαΓΝΗ, κάνουν την πρακτική τους άσκηση δεκάδες νέοι υπό καθεστώς μαθητείας-κατάρτισης από Δημόσια ΙΕΚ και σχολές μαθητείας είτε του Υπουργείου Παιδείας είτε του ΟΑΕΔ.

Είναι κοινό μυστικό ότι οι σπουδαστές καλύπτουν πάγιες ανάγκες του νοσοκομείου σε διάφορα πόστα και εργάζονται είτε εντελώς απλήρωτοι είτε με μισθό-χαρτζιλίκι, πολλές φορές και σε αντικείμενα άσχετα με την ειδικότητά τους με κριτήριο να καλύπτονται τα κενά της λειτουργίας του νοσοκομείου. Παράλληλα καλούνται να καλύψουν από την τσέπη τους τα έξοδα διαβίωσης και τις μεταφορές τους, αφού το επίδομα, όπου και όποτε δίνεται, δεν επαρκεί για την κάλυψη αυτών των αναγκών.

Στις σχολές τους έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, αναλώσιμα που χρειάζεται να καλύψουν οι ίδιοι όπως βιβλία και σημειώσεις, καθώς και προβλήματα στην κτιριακή υποδομή σχολών και εργαστηρίων, αφού πολλές φορές κάνουν μαθήματα σε αίθουσες ετοιμόρροπες χωρίς καν θέρμανση.

Αντιμετωπίζουν καθημερινά ελλείψεις σε καθηγητές σε θεωρητικά μαθήματα και εργαστήρια και γενικότερη υποβάθμιση του περιεχομένου των σπουδών τους που εξυπηρετεί έναν και μόνο στόχο: να φτιάξουν αυριανούς εργαζόμενους μισοκαταρτισμένους, ευέλικτους και φτηνούς, χωρίς δικαιώματα που θα μετακινούνται από ειδικότητα σε ειδικότητα για να θα καλύψουν τις εκάστοτε ανάγκες τις αγοράς.

Αφού ξεπεράσουν το εμπόδιο να βρουν πρακτική (αφού πολλοί σπουδαστές ακόμα και τώρα δεν έχουν ξεκινήσει πρακτική με ευθύνη της σχολής) αντιμετωπίζουν την εντατικοποίηση της εργασίας τους, τη δουλειά πέραν του ωραρίου τους σε αντικείμενο εκτός της ειδικότητάς τους, συνθήκες που επικρατούν και εντός του ΠΑΓΝΗ.

Η αιτία αυτή της εκρηκτικής κατάστασης είναι η ίδια που δημιουργεί ασφυκτικές συνθήκες στα νοσοκομεία με τους εργαζόμενους εξουθενωμένους και τους ασθενείς μετέωρους: η αντιμετώπιση των εργαζομένων ως «κόστος» για το κράτος με σκοπό την εξασφάλιση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Οι σπουδαστές σε μαθητεία και κατάρτιση είναι τα παιδιά των συναδέλφων μας, οι αυριανοί συνάδελφοί μας που καθημερινά ζουν την εκμετάλλευση.

Το Σωματείο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ τους καλεί να συσπειρωθούν στο πλάι του διεκδικώντας την κάλυψη των αναγκών τους με ευθύνη του κράτους. Διεκδικούμε: • Δωρεάν κάρτα για μετακίνηση όλων των καταρτιζόμενων. • Χρηματοδότηση όλων των σχολών με ευθύνη του κράτους για κάλυψη των αναγκών των σπουδαστών. • Καταβολή του μισθού και όλων των επιδομάτων χωρίς καθυστερήσεις. • Πρακτική άσκηση στην ειδικότητά, με ασφάλιση και πληρωμή με βάση τον κατώτερο μισθό, στο ύψος των αναγκών.

• Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για εργασία”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση